Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.60.1.4
HLAPLJIVI SASTOJCI SMJESA ZA POLJSKE KARPATSKE KOZE UPOTREBOM HS-SPM-GC/MS - KEMOMETRIČKE KLASIFIKACIJE NA TEMELJU DOBI
Robert Gąsior
orcid.org/0000-0003-0221-1357
; National Research Institute of Animal Production, 32-083 Balice n. Kraków, Poland
Aldona Kawęcka
; Department of Animal Genetic Resources Conservation, National Research Institute of Animal Production, 32-083 Balice n. Kraków, Poland
Krzysztof Wojtycza
orcid.org/0000-0001-7099-7326
; National Research Institute of Animal Production, 32-083 Balice n. Kraków, Poland
Jacek Sikora
; Department of Animal Genetic Resources Conservation, National Research Institute of Animal Production, 32-083 Balice n. Kraków, Poland
Angelika Odrzywolska
orcid.org/0000-0003-1163-5709
; National Research Institute of Animal Production, 32-083 Balice n. Kraków, Poland
Sažetak
Radi utvrđivanja hlapljivih sastojaka u mesu poljske karpatske koze uzorci pečenog mišića noge u dvije skupine u dobi od 9 i 12 mjeseci podvrgnuti su plinskoj kromatografiji/masenoj spektrometriji (HS-SPM-GC/MS) mikroekstrakcije čvrste faze prostora glave. Obavljena je raznovrsna statistika uključujući metodu Fisherovog omjera za predselekciju varijabla i analiza glavnog sastojka zajedno s linearnom diskriminantnom analizom. Pronađena su 93 hlapljiva sastojka od kojih je 49 potvrđeno u dva stupca: nepolarni ZB-5MSi i polarni ZB-Wax, dok ih je 5 potvrđeno primjenom autentičnih standarda. HS-SPME-GC/MS analiza zajedno s kemometrijom čini se da je djelotvorno sredstvo za razlikovanje mesa karpatskih koza u dobi 12 i 9 mjeseci. Prva dva glavna sastojka iznosila su 88,8% ukupnog neslaganja. Te su vrijednosti za prva tri glavna sastojka bile 94,6%, a vrijednosti točnosti klasifikacije za obje skupine bile su 100%.
Ključne riječi
meso; karpatska koza; hlapljivi sastojci; SPME-GC/MS
Hrčak ID:
209184
URI
Datum izdavanja:
19.11.2018.
Posjeta: 1.622 *