Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DOZIRANJE VODE KORISTEĆI KOEFICIJENT NAVODNJAVANJA

I. Šimunić
F. Tomić


Puni tekst: hrvatski pdf 194 Kb

str. 245-253

preuzimanja: 1.995

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja je bio utvrditi koeficijente navodnjavanja, a zatim koristeći koeficijente odrediti početak navodnjavanja, na temelju izračunavanja svakodnevne evapotranspiracije. Koeficijent navodnjavanja predstavlja potrošnju vode (mm) po jednom stupnju srednje temperature zraka (0C). Trogodišnja istraživanja (1999-2000) provedena su u Međimurju, na kulturama: jabuke, šećerne repe i krumpira i na tipu tla semiglej. Navodnjavanje kultura obavljeno je mini rasprskivačima. Obrok navodnjavanja izračunat je standardnom metodom i iznosio je kod jabuke 47,9 mm, a kod šećerne repe i krumpira 36,0 mm. Koeficijent navodnjavanja izračunat je za dekadno razdoblje na temelju sljedećih podataka: vlažnost tla, oborine, srednje dnevne temperature zraka i količina vode dodane navodnjavanjem.
Prosječni trogodišnji koeficijent navodnjavanja za jabuku se kretao od 0,16 mm/0C u prvoj dekadi svibnja do 0,40 mm/0C u prvoj dekadi kolovoza, za šećernu repu od 0,10 mm/0C u prvoj dekadi svibnja do 0,23 mm/0C u drugoj dekadi srpnja i za krumpir od 0,11 mm/0C u prvoj dekadi svibnja do 0,21 mm/0C u drugoj dekadi srpnja.
Potrošnja vode za pojedini dan može se izračunati množenjem koeficijenta navodnjavanja i srednje dnevne temperature zraka (0C). Kada se zbrajanjem potroši količina vode dodana prethodnim obrokom navodnjavanja, potrebno je ponovno primijeniti navodnjavanje.
Određene vrijednosti koeficijenta navodnjavanja mogu se koristiti za određivanje početka navodnjavanja i u širem području s istim ili sličnim pedološkim i klimatskim uvjetima.

Ključne riječi

koeficijent navodnjavanja; jabuka; šećerna repa; krumpir

Hrčak ID:

19821

URI

https://hrcak.srce.hr/19821

Datum izdavanja:

20.8.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.052 *