Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0107

Potencijal kravljeg kapa-kazeina kao biomarkera za utvrđivanje patvorenja kozjega mlijeka kravljim

Polona Jamnik ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia
Helena Volk ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia
Nives Ogrinc ; Jožef Stefan Institute, Department of Environmental Sciences, Jamova 39, Ljubljana/Slovenia
Barbara Jeršek ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 382 Kb

str. 78-84

preuzimanja: 519

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 382 Kb

str. 78-84

preuzimanja: 535

citiraj


Sažetak

Korištenjem dvodimenzionalne elektroforeze dokazano je da kravlji kapa-kazein može biti odgovarajući biomarker za utvrđivanje patvorenja kozjeg mlijeka kravljim mlijekom, ne samo u sirovom mlijeku, već i za mlijeko koje se termički obrađuje pasterizacijom ili ultra-visokom temperaturom. Prisutnost kravljeg mlijeka u kozjem mlijeku moguće je detektirati na razini od 2 %. Nadalje, položaj proteinskih mrlja kapa-kazeina na 2-D gelovima ostao je nepromijenjen uspoređujući uzorke mlijeka različitog geografskog podrijetla, Belgije i Slovenije. Ovi rezultati pokazuju da ni toplinska obrada niti različito geografsko podrijetlo ne utječu na položaj kravljih proteinskih mrlja kapa-kazeina na 2-D gelovima.

Ključne riječi

patvorenje; kozje mlijeko; kapa-kazein; zemljopisno podrijetlo; toplinska obrada

Hrčak ID:

213431

URI

https://hrcak.srce.hr/213431

Datum izdavanja:

20.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.686 *