Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.20.6.6
Mikrobiološka ispravnost proizvoda od svježeg pilećeg mesa porijeklom s različitih farmi
Merjem Mlaćo
; BROVIS D.D., Visoko, Bosna i Hercegovina
Adis Mukaća
; Kantonalna veterinarska inspekcija ZE-DO Kanton, Zenica, Bosna i Hercegovina
Nirves Bulaja
; BROVIS D.D., Visoko, Bosna i Hercegovina
Elvedin Borić
; BROVIS D.D., Visoko, Bosna i Hercegovina
Sanin Tanković
; Ured za veterinarstvo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Namjera u ovom radu je bila verifikacija roka trajanja svježeg pilećeg mesa i iznutrica ("gril pile", batak, krilca, jetrica sa srcem i želudac), utvrđivanjem mikrobiološkog statusa i prisustva bakterija roda Salmonella, ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija te bakterija Listeria monocytogenes, Escherichia coli i Enterobacteriaceae tijekom devet dana pohrane te utvrđivanje međusobnih korelacija mikrobiološkog rasta pojedinih bakterija u odnosu na interval praćenja i utvrđene pH vrijednosti. Dobiveni rezultati su omogućili ocjenu i klasifikaciju farme u odnosu na utvrđeni mikrobiološki status. Svi ispitivani proizvodi u pogledu mikrobiološke ispravnosti su bili higijenski ispravni unutar sedam dana roka trajanja, dok je jedino uzorak "gril pile" bio u granicama propisanih mikrobioloških kriterija devetog dana od dana proizvodnje. Utvrđena je pozitivna korelacija s različitim stupnjem korelacije između ukupnog broja bakterija koje su tražene u uzorcima pilećeg mesa sa svih farmi u odnosu na interval ispitivanja te pozitivna i negativna korelacija različitog stupnja, kao i potpuna odsutnost korelacije između ukupnog broja bakterija koje su tražene u uzorcima i nađenih pH vrijednosti. Iako se radi o istoj vrsti proizvoda, sedmog i devetog dana ispitivanja najviše nađene vrijednosti pojedinih bakterija bile su različite za pojedine farme koje su bile predmet istraživanja te je u skladu s tim i izvršena klasifikacija pojedinih farmi. Uvjeti držanja, transport i klanje brojlera, kao i adekvatno skladištenje proizvoda znatno utječe na mikrobiološki status i higijensku ispravnost te rok upotrebe svježeg pilećeg mesa.
Ključne riječi
pileće meso; rok trajanja; mikrobiološki status; farma
Hrčak ID:
213889
URI
Datum izdavanja:
18.12.2018.
njemački talijanski španjolski
Posjeta: 2.752 *