Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5680
Potencijal kombiniranih tehnika emulgiranja i sušenja raspršivanjem za inkapsulaciju polifenola iz lišća ružmarina (Rosmarinus officinalis L.)
Arijana Bušić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Draženka Komes
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ana Belščak- Cvitanović
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Aleksandra Vojvodić Cebin
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Igor Špoljarić
; Forensic Science Centre ‘‘Ivan Vučetić’’ Zagreb; Forensic Science Office, University of Zagreb, Ilica 335, HR- 10000 Zagreb, Croatia
Gordan Mršić
; Forensic Science Centre ‘‘Ivan Vučetić’’ Zagreb; Forensic Science Office, University of Zagreb, Ilica 335, HR- 10000 Zagreb, Croatia
Song Miao
orcid.org/0000-0002-8385-3513
; Teagasc Food Research Center, Moorepark, Fermoy, Ireland
Sažetak
U ovom je istraživanju ispitan potencijal inkapsulacije polifenolnih antioksidansa iz lišća ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) primjenom kombiniranih tehnika emulgiranja i sušenja raspršivanjem. Za stabilizaciju emulzija i pripremu uzoraka prikladnih za uporabu u suhim proizvodima, dvostruke emulzije s inkapsuliranim polifenolnim ekstraktom ružmarina, dodanim poliglicerol poliricinoleatom (4 %), izolatima proteina sirutke (2 i 4 %) kao emulgatorima i maltodekstrinima (MDE 10 i 21) kao zaštitnim agensima sušene su raspršivanjem. Dobiveni rezultati pokazuju beznačajan (p>0,05) učinak korištene vrste maltodekstrina i udjela proteina na srednju veličinu čestica dvostrukih emulzija s polifenolima ružmarina. Morfološke analize pokazale su da su dvostruke emulzije uspješno pripremljene, nakon njihovog sušenja raspršivanjem dobivene su sferične mikrokapsule, a oblik im je ostao očuvan i nakon rehidracije mikrokapsula. Bez obzira na korištenu vrstu maltodekstrina, značajno (p<0.05) veća učinkovitost inkapsulacije ukupnih polifenola (39,57 i 42,83 %) u rehidriranim uzorcima postignuta je primjenom većeg udjela proteina (4 % izolata proteina sirutke), što potvrđuje veliki utjecaj udjela proteina na učinkovitost inkapsulacije polifenola ružmarina. Također, primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC), od specifičnih polifenola detektirani su ružmarinska i kafeinska kiselina te derivati apigenina i luteolina, gdje je ružmarinska kiselina inkapsulirana u visokom udjelu od 62,15 do 67,43 %. Ovako pripremljene mikrokapsule s inkapsuliranim polifenolima ružmarina mogu se jednostavno miješati s različitim suhim smjesama i poslužiti kao dodatak u mnogim funkcionalnim proizvodima.
Ključne riječi
dvostruke emulzije; učinkovitost inkapsulacije; izolati proteina sirutke; mikrokapsule; polifenoli iz ružmarina; sušenje raspršivanjem
Hrčak ID:
214930
URI
Datum izdavanja:
31.12.2018.
Posjeta: 2.628 *