Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5490

Utjecaj topline i vlage na svojstva škroba iz brašnaste banane (Musa paradisiaca L.), te optimiranje varijabli procesa proizvodnje

Maria José Missão Cordeiro ; Process Engineering Laboratory, State University of Southwest Bahia, 45700-000 Itapetinga, BA, Brazil
Cristiane Martins Veloso ; Process Engineering Laboratory, State University of Southwest Bahia, 45700-000 Itapetinga, BA, Brazil
Leandro Soares Santos ; Agronomy School, Federal University of Goiás, Campus Samambaia, 74690- 900 Goiânia, GO, Brazil
Renata Cristina Ferreira Bonomo ; Process Engineering Laboratory, State University of Southwest Bahia, 45700-000 Itapetinga, BA, Brazil
Márcio Caliari ; Agronomy School, Federal University of Goiás, Campus Samambaia, 74690- 900 Goiânia, GO, Brazil
Rafael da Costa Ilhéu Fontan ; Process Engineering Laboratory, State University of Southwest Bahia, 45700-000 Itapetinga, BA, Brazil


Puni tekst: hrvatski pdf 153 Kb

str. 506-515

preuzimanja: 273

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 4.747 Kb

str. 506-515

preuzimanja: 413

citiraj


Sažetak

Stabilnost se škroba tijekom obrade može poboljšati modificiranjem strukture granula s pomoću kemijskih i/ili fizikalnih postupaka. Ispitan je utjecaj topline i vlage na fizikalno-kemijska, morfološka, vezivna i toplinska svojstva škroba brašnaste banane (Musa paradisiaca L.). S pomoću centralno složenog rotacijskog dizajna ispitan je kombinirani učinak nezavisnih varijabli: vrijeme (h), vlaga (%) i temperatura (°C) na promjene svojstava škroba. Škrob izoliran pomoću amonij hidroksida kao antioksidansa sadržavao je 80,4 % ukupnih ugljikohidrata, 53,7 % amiloze, 11,46 % vlage, te manje od 1 % ostalih sastojaka, kao što su: pepeo, proteini i lipidi. Morfologija se granula promijenila pod utjecajem topline i vlage. Rendgenska difrakcija tipa A i B opažena je u prirodnom i modificiranom škrobu. Dobiveni su matematički modeli koji opisuju ponašanje modificiranog škroba kao funkcije ispitanih parametara. Vrijeme i temperatura su varijable koje su bitno utjecale na fizikalno-kemijska i reološka svojstva te probavljivost škroba.

Ključne riječi

Musa paradisiaca L.; fizikalne promjene; fizikalno-kemijska svojstva; toplinska svojstva; probavljivost

Hrčak ID:

214931

URI

https://hrcak.srce.hr/214931

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.765 *