Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5905

Izolacija, karakterizacija i određivanje sastava aminokiselina bakteriocina iz soja bakterije Bacillus methylotrophicus BM47

Yulian Tumbarski orcid id orcid.org/0000-0003-1674-5333 ; Department of Microbiology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Ivelina Deseva orcid id orcid.org/0000-0003-0399-7507 ; Department of Analytical Chemistry and Physicochemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Dasha Mihaylova orcid id orcid.org/0000-0002-6144-9640 ; Department of Biotechnology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Magdalena Stoyanova ; Department of Analytical Chemistry and Physicochemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Lutsian Krastev ; Department of Analytical Chemistry and Physicochemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Radosveta Nikolova ; Department of Microbiology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Velichka Yanakieva orcid id orcid.org/0000-0003-0862-6238 ; Department of Microbiology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Ivan Ivanov orcid id orcid.org/0000-0002-6826-2723 ; Department of Organic Chemistry and Inorganic Chemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria


Puni tekst: engleski pdf 429 Kb

str. 546-552

preuzimanja: 427

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 239 Kb

str. 546-552

preuzimanja: 252

citiraj


Sažetak

Poznato je da bakterije roda Bacillus proizvode široki spektar proteinskih antibiotičkih spojeva što inhibiraju različite saprofitne i patogene mikroorganizme. U ovom je radu opisan i identificiran kao bakteriocin peptid iz soja bakterije Bacillus methylotrophicus BM47, prethodno izolirane iz prirodnog termalnog izvora u Bugarskoj. Ispitivanje je antimikrobnog djelovanja in vitro nepročišćene suspenzije bakteriocina iz B. methylotrophicus BM47 pokazalo učinak na fitopatogene plijesni Fusarium moniliforme, Aspergillus awamori, Penicillium sp., Aspergillus niger te na Gram-negativnu bakteriju Pseudomonas aeruginosa. Antimikrobno djelovanje nepročišćene suspenzije bakteriocina djelomično su inhibirali enzimi tripsin, Alcalase®, Savinase®, proteinaza K, papain i Esperase®, dok katalaza nije imala učinkovito djelovanje. Nepročišćena je suspenzija bakteriocina bila otporna na promjene u pH-vrijednostima, ali je bila osjetljiva na djelovanje topline i većine ispitanih organskih otapala i detergenata. Radi dobivanja udjela aktivnog proteina, sirovi je ekstrakt bakteriocina pročišćen pomoću brze tekućinske kromatografije proteina (engl. FPLC) i jake anionske kolone za ionsku izmjenu. Analiza tricin-natrij dodecil sulfat – poliakrilamid gel elektroforezom pokazala je da pročišćeni bakteriocin ima molekulsku masu od 19 578 Da, dok je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom utvrđeno da sadržava 17 vrsta aminokiselina s najvećim molarnim udjelom serina (29,3 %), valina (10,3 %), alanina (9,8 %) i tirozina (7,1 %).

Ključne riječi

Bacillus methylotrophicus; bakteriocin; antimikrobno djelovanje; sastav aminokiselina

Hrčak ID:

214960

URI

https://hrcak.srce.hr/214960

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.467 *