Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.1.2
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Dobranić
; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Hlađenje i zamrzavanje mesa kao metode konzerviranja imaju brojne prednosti u očuvanju svojstava mesa čiji kemijski sastav karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini B kompleksa. U usporedbi s ostalim postupcima konzerviranja, hlađenjem i zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci mesa. Kakvoća tako konzerviranog mesa prvenstveno ovisi o brzini i temperaturi postupka hlađenja i zamrzavanja, te o kristalima leda koji nastaju tijekom zamrzavanja, njihovom položaju i veličini. Higijenska kakvoća ohlađenog i zamrznutog mesa ovisi prije svega o mikroflori sirovine, ali i o načinu i vremenu pohrane, načinu prijevoza i pravilnom čuvanju mesa u velikoprodajnim i maloprodajnim centrima. U radu se raspravlja o učincima hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa.
Ključne riječi
hlađenje mesa; zamrzavanje mesa; kakvoća mesa; mikroflora mesa
Hrčak ID:
217668
URI
Datum izdavanja:
5.3.2019.
engleski talijanski njemački španjolski
Posjeta: 3.905 *