Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

POVEZANOST PSIHOSOMATSKIH SIMPTOMA SA ŠKOLSKIM USPJEHOM, ANKSIOZNOŠĆU I DEPRESIVNOŠĆU U UČENIKA SREDNJE MEDICINSKE ŠKOLE

Anita Vukšić orcid id orcid.org/0000-0001-7975-5593 ; Srednja škola Pakrac, Matije Gupca 10, Pakrac, Hrvatska
Slavka Galić ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Katarina Vukas orcid id orcid.org/0000-0001-6224-6119 ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 265 Kb

str. 11-11

preuzimanja: 449

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 265 Kb

str. 11-12

preuzimanja: 210

citiraj


Sažetak

Uvod: Psihosomatski simptomi su tjelesni simptomi koji se javljaju pod utjecajem emocionalnih čimbenika. To su najčešći simptomi koji stvaraju određene poteškoće u razdoblju adolescencije. Osim ovih simptoma važni prediktori pojavljivanja određenih poteškoća i ometanja u obavljanju svakodnevnih obaveza također mogu biti depresija i anksioznost. Kod adolescenata psihosomatski simptomi mogu biti povezani sa školskim uspjehom.
Cilj: Istraživanjem se željelo utvrditi postoji li povezanost između broja psihosomatskih simptoma u adolescenata i dobi, spola, obrazovanja roditelja, školskog uspjeha, anksioznosti i depresivnosti. Također se željelo ispitati doprinose li dob, spol, obrazovanje roditelja, školski uspjeh, anksioznost i depresivnost značajno predikciji psihosomatskih simptoma u adolescenata. Metode:U istraživanju je sudjelovao 191 adolescent. Za prikupljanje podataka korišteni su sljedeći instrumenti: upitnik demografskih podataka, PSS upitnik, SDD upitnik i upitnik SKAD-62.
Rezultati: Dobiveni rezultati ukazuju na to da učestalost psihosomatskih simptoma nije značajno povezana s dobi, obrazovanjem roditelja i školskim uspjehom, ali postoji značajna povezanost između spola (adolescentice) i učestalosti psihosomatskih simptoma. Značajna je povezanost učestalosti psihosomatskih simptoma s depresijom i anksioznošću, a značajni prediktori psihosomatskih simptoma su depresivnost, ispitna i socijalna anksioznost, opsesivno- kompulzivni simptomi i spol.
Zaključak: Na temelju rezultata može se zaključiti da su psihosomatski simptomi izraženiji kod adolescentica, da je spol uz depresivnost i anksioznost jedan od važnih prediktora na učestalost psihosomatskih simptoma ali i da učestalost psihosomatskih simptoma nisu povezani sa školskim uspjehom.

Ključne riječi

psihosomatski simptomi; depresija; anksioznost; adolescenti; školski uspjeh

Hrčak ID:

218589

URI

https://hrcak.srce.hr/218589

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.584 *