Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

UČINKOVITOST UNILATERALNE TRASPEDIKULARNE FIKSACIJE U TRANSFORAMINALNOJ LUMBLANOJ FUZIJI

Tin Prpić orcid id orcid.org/0000-0002-0159-5523 ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 264 Kb

str. 28-28

preuzimanja: 187

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 264 Kb

str. 29-29

preuzimanja: 231

citiraj


Sažetak

Uvod: Cilj je rada utvrditi uspješnost operacijskog zahvata transforaminalne discektomije i ugradnje CAGE-a (TLIF), te unilateralne fiksacije i kontralateralne posteromedijalne spondilodeze, uspoređivanjem kliničke slike prije učinjenog operacijskog zahvata i nakon njega. Uspješnost je definirana smanjenje intenziteta boli u križima i nogama pomoću VAS skale prije i poslije operacijskog zahvata, te postojanjem urastanja na radiološkim snimkama. Istraživanje je ustrojeno kao retrospektivno-prospektivna studija. Uključeno je 32 pacijenta, od toga 20 žena i 12 muškaraca.
Metode: Za potrebe istraživanja koristili su se podatci iz povijesti bolesti pacijenata prikupljeni iz medicinske dokumentacije Zavoda za ortopediju KBC-a Osijek. Ti podatci koristili su se za procjenu uspješnosti liječenja diskogene boli kirurškom metodom transforaminalne discektomije i ugradnje CAGE-a (TLIF), te unilateralne fiksacije i kontralateralne posteromedijalne spondilodeze. Analizirani su podatci: spol, dob, uzrok diskogene boli, nivo fiksacije, procjena boli VAS skalom u križima i nogama prije i poslije operacije, učinjenost fuzije, prisutnost pareze peronealnog živca.
Rezultati: Medijan dobi ispitanika u vrijeme operacijskog zahvata bio je 58 godina. Najčešći uzrok bolesti je diskogena bol kod 17/32 ispitanika. Najčešći nivo fiksacije je L4-L5 kod 16/32 ispitanika. Fuzija je učinjena kod 27/32 ispitanika. Pareza peronealnog živca je prisutna kod 3/32 ispitanika. Razlike u bolovima u križima i nogama prije i poslije operacije statistički su značajne i svjedoče o uspješnosti operativnog zahvata.
Zaključak: Liječenjem diskogene boli metodom transforaminalne discektomije i ugradnje CAGE-a (TLIF), te unilateralne fiksacije i kontralateralne posteromedijalne spondilodeze postiže se značajno smanjenje boli.

Ključne riječi

operativno liječenje; TLIF; unilateralna transpedikularna fiksacija; VAS skala

Hrčak ID:

218605

URI

https://hrcak.srce.hr/218605

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.059 *