Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

POREMEĆAJI U PREHRANI

Midhat Jašić ; Farmacutski fakultet Univerzitet u Tuzli
Nizama Salihefendic ; Medicinski fakultet, Univerzitet u Tuzli, BiH
Muharem Zildžić ; Medicus A Gračanica, BiH
Drago Šubarić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Hrvatska
Marizela Šabanović ; Farmacutski fakultet Univerzitet u Tuzli


Puni tekst: hrvatski pdf 327 Kb

str. 41-42

preuzimanja: 893

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 327 Kb

str. 42-42

preuzimanja: 204

citiraj


Sažetak

Uvod: Nezdrave prehrabene navike kao i poremećaji u prehrani datiraju od davnina, a danas su zbog posljedica na zdravlje postale zabrinjavajuće. Najčešće bolesti koje se tretiraju kao poremećaji u prehrani su anoreksija, bulimija i kaheksija te u novije vrijme ortoreksija. Osim ovih sve značajnije su „binge eating“, sindrom noćnog prejedanja koji se zbog svojih posljedica mogu klasificirati kao bolesti.
Cilj i zadatak rada: Prikupiti i analizirati podatke o vrstama poremećaje u prehrani i njihovoj identifikaciji kao bolesti.
Rezultati: Anoreksija i bulimija uz problem gojaznosti predstavljaju ozbiljne i kompleksne poremećaje neuro-psihološkog, bihevioralnog i fiziološkog funkcionisanja organizma pa su se 1980. godine prvi put pojavile u klasifikaciji bolesti DSM – III, kao podvrsta poremećaja djetinjstva i adolescencije. Posljednjih desetljeća sve je više i drugih poremećaja prehrane naročito onih koji povećavaju tjelesnu masu. Nezdrave prehrambene navike nastaju usljed jednoličnog, prekomjernog i čestog unosa ali i odricanja hrane. Takve osobe su njačešće pod kroničnim stresom, ne mogu drugačije kontrolirati svoje stanje nego im jedino ostaje da to konpeziraju prehranom.
Danas je identificran čitav niz poremećaja u prehrani koji trebaju dobiti svoju klasifikaciju bolesti kao što su: ortoreksija, bigoreksija, drankoreksija, dijabulimija ali i sindrom noćnog prejedanja, „binge eating“ i druge. Ortoreksija je prisutna kod osoba koje su opsjednute dijetama i zdravom prehranom, bigoreksija se javlja kod osoba koje jedu sastojke za izgradnju mišića, a uobičajeno unose anaboličke steroide. Drunkoreksičari piju alkohol koji im smanjuje potrebe za raznolikom prehranom te se kod njih pojavljuju različite malnutricije. Dijabulimija se javlja kod oboljelih od dijabetesa, a takve osobe sebi uskraćuju inzulin.
Zakluučak: Nezdrave navike i poremećaji prehrane kao što su: restriktivne dijete, prejedanje i korištenje tvari koji utiču na kontroliranje tjelesne mase, danas predstavljaju zdravstveni problem. Ove pojave i stanja da bi dobile pravi tretman trebaju biti diferencirane i klasificirane kao bolest. To bi omogućilo bolji pristup liječenju takvih stanja i bolesti.

Ključne riječi

poremećaji u prehrani, nezdrave prehrambene navike

Hrčak ID:

218624

URI

https://hrcak.srce.hr/218624

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.818 *