Skip to the main content

Review article

DEFINIRANJE I OBILJEŽJA KRATKIH OPSKRBNIH LANACA POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENIH PROIZVODA

Dušanka Gajdić orcid id orcid.org/0000-0002-4153-723X ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima


Full text: croatian pdf 554 Kb

page 381-408

downloads: 3.466

cite


Abstract

Jedan od načina za reagiranje na postojeće konvencionalne poljoprivredno-prehrambene sustave i stvaranje strategije konkurentnosti, odnosno preživljavanja malih obiteljskih gospodarstava, je razvoj novih alternativnih oblika opskrbnih lanaca poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Najčešće se ti lanci pojavljuju u kombinaciji s proizvodnim praksama, ruralnim turizmom, lokalnom proizvodnjom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i razvojem lokalne zajednice. Kratki opskrbni lanci poljoprivredno-prehrambenih proizvoda stvaraju ekonomske, društvene i ekološke koristi, ne samo za poljoprivrednike i potrošače, već i za širu lokalnu zajednicu. U ovom radu nastoji se pridonijeti jasnijem razumijevanju kratkih opskrbnih lanaca (KOL) i alternativnih mreža poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kroz dubinski pregled literature, s posebnim naglaskom na raspravi o definiciji KOL, kriterijima za klasifikaciju i ključnim odrednicama KOL te oblicima i svrsi alternativnih opskrbnih lanaca poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Na kraju se donose ključne odrednice i očekivane prednosti KOL za proizvođače, potrošače i lokalnu zajednicu.

Keywords

kratki opskrbni lanci poljoprivredno-prehrambenih proizvoda; lokalna hrana; alternativni lanci hrane; obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Hrčak ID:

221040

URI

https://hrcak.srce.hr/221040

Publication date:

13.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 4.914 *