Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.80.6.1

UTJECAJ ZRELOSTI I POVEZANIH UZGOJNIH POSTUPAKA NA VIRDŽINIJSKI DUHAN II. UKUPNI DUŠIK, BJELANČEVINE, NIKOTIN I REDUCIRAJUĆI ŠEĆERI

Kristina Gršić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštitu bilja, Zagreb, Hrvatska
Miroslav Čavlek ; Duhanski institut Zagreb d.o.o., Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 658 Kb

str. 335-368

preuzimanja: 481

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno u 2006. i 2008. kako bi se utvrdio utjecaj visine zalamanja, metode berbe i zrelosti lista u vrijeme berbe na sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećera. Postupci u pokusu bili su visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metoda berbe (3, 4 i 7 berbi) i zrelost listova u berbi (nezreli, zreli i prezreli). Primijenjen je split-split plot dizajn s četiri repeticije. Koncentracija istraživanih kemijskih svojstava proučavana je u listovima iz trećeg (6 i 7 list) i sedmog (14 i 15 list) segmenta na stabljici. Visina zalamanja nije utjecala na prosječni sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećeri. Utjecaj metode berbe na istraživan kemijski sastav bio je mali. Odgađanje berbe uzrokovalo je smanjenja prosječnog sadržaja ukupnog dušika i bjelančevina, povećanja sadržaja nikotina, a sadržaj redukcirajućih šećera povećavao se do optimalne zrelosti ili prezrelosti. Međutim, prisutnost interakcija ukazuje da berba listova duhana u različitim stadijima zrelosti može proizvesti nekonzistentne rezultate ovisno o metodi berbe i visini zalamanja.

Ključne riječi

virdžinijski duhan; zrelost; visina zalamanja; metoda berbe; kemijska svojstva

Hrčak ID:

222981

URI

https://hrcak.srce.hr/222981

Datum izdavanja:

3.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.542 *