Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3

PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA

Katarina Kurtović ; studentica Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Karmen Jukić ; BELJE d.d. PC TSH PJ Mlin Križevci, Hrvatska
Željko Jukić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.445 Kb

str. 385-402

preuzimanja: 1.062

citiraj


Sažetak

Pšenica (Triticum aestivum L.) je jedna od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Nakon žetve, sprema se u skladišta u kojima ostaje do trenutka prerade u mlinske proizvode. Dokazano je, da je kakvoća pšenice nešto slabija odmah nakon žetve i da je potrebno da pšenica određeno vrijeme ostane uskladištena. To razdoblje koje se još naziva i posliježetveno dozrijevanje, traje različito za različite sorte. Tijekom tog razdoblja ali i tijekom skladištenja zrna pšenice do prerade, određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na proteine, ugljikohidrate, lipide, hektolitarsku masu, svojstva mljevenja i reološka svojstva. Cilj ovog rada je korištenjem znanstvene literature prikazati koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od uskladištenja do početka prerade.

Ključne riječi

pšenica; posliježetveno dozrijevanje; reološka svojstva; kemijski sastav

Hrčak ID:

222985

URI

https://hrcak.srce.hr/222985

Datum izdavanja:

3.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.431 *