Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.21.4.3

Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda

Amir Ganić orcid id orcid.org/0000-0002-9349-9482 ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Munevera Begić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Emir Patković ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Amir Čaušević ; Zavod za javno zdravstvo FBiH, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Marina Krvavica orcid id orcid.org/0000-0002-4431-5958 ; Veleučilište “Marko Marulić
Dragan Brenjo orcid id orcid.org/0000-0003-3080-861X ; Agencija za Sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Mostar, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 4.538 Kb

str. 386-396

preuzimanja: 812

citiraj


Sažetak

„Visočka pečenica“ je trajni suhomesnati proizvod dobiven od najkvalitetnijih dijelova goveđeg mesa (but, leđa sa slabinskim dijelom, plećka i podslabinski dio), suho soljen isključivo kuhinjskom soli i hladno dimljen i sušen. Proizvodnja ovog tradicionalnog proizvoda ima višestoljetnu tradiciju. Karakteristična je za šire područje općine Visoko, smještene u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Proizvod odlikuje posebna tehnologija proizvodnje karakteristična za navedeno područje, kao i vrhunska kvaliteta. Posebno je interesantna i komercijalno značajna „Visočka pečenica“ koja se proizvodi od dugog leđnog mišića uključujući i slabinski dio (m. longissimus dorsi) tzv. „Visočka zarebnica“. U periodu nakon ratnih događanja u Bosni i Hercegovini, uvidjevši priliku za brzu zaradu, na tržištu se pojavljuje određeni broj mesoprerađivača koji nude plagirane suhomesnate proizvode, deklarirajući ih kao „Visočka pečenica“, nanoseći pri tome ogromnu štetu ugledu i reputaciji ovog proizvoda. U tom pogledu, osnovano je udruženje mesoprerađivača s područja općine Visoko „ViPS“ (Visočka pečenica i suđuka), koje je podnijelo zahtjev prema Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za dodjelu oznake zemljopisnog podrijetla za „Visočku pečenicu“. Stoga su u ovome radu prikazani podaci neophodni u procesu zaštite „Visočke pečenice“ oznakom zemljopisnog podrijetla u Bosni i Hercegovini, a u kasnijoj fazi i u Europskoj uniji.

Ključne riječi

„Visočka pečenica“; zemljopisno porijeklo; brend

Hrčak ID:

223849

URI

https://hrcak.srce.hr/223849

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 4.508 *