Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/m.21.5.4
Policiklički aromatski ugljikovodici u četiri vrste hrvatskih pršuta
Ivna Poljanec
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Nives Marušić Radovčić
orcid.org/0000-0002-4238-0254
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Danijel Karolyi
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Sandra Petričević
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Tanja Bogdanović
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Eddy Listeš
; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Helga Medić
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Abstract
Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH-ovi) česti su kontaminanti u prehrambenim proizvodima. S obzirom da mesni proizvodi u značajnoj mjeri mogu biti kontaminirani PAH-ovima, cilj ovog rada bio je odrediti njihov udio u četiri vrste hrvatskih pršuta. Istraživanje je provedeno na Dalmatinskom, Drniškom, Krčkom i Istarskom pršutu, čiji se tehnološki procesi proizvodnje razlikuju. Analiza PAH spojeva provedena je primjenom visokoučinkovite tekućinske kromatografije sa flourescentnom detekcijom (HPLC-FLD). Od 15 istraživanih PAH spojeva, identificirano je i kvantificirano 13 spojeva. Prosječna koncentracija benz(a)pirena (BaP) iznosila je 0,05-0,10 µg/kg, dok su prosječne količine PAH4 spojeva iznosile 0,41-0,67 µg/kg. Unatoč tome što proces proizvodnje Krčkog i Istarskog pršuta ne uključuje fazu dimljenja, nisu određene statistički značajne razlike u udjelima BaP, PAH4, PAH8 i PAH15 spojeva između svih istraživanih pršuta. Kontaminacija PAH-ovima kod nedimljenih pršuta je mogla bi biti posljedica primjene začina u fazi soljenja. Koncentracije PAH spojeva određene u uzrocima hrvatskih vrsta pršuta nisu prekoračile dopuštene razine određene trenutno važećim zakonodavstvom Europske Unije.
Keywords
pršut; policiklički aromatski ugljikovodici; benzopiren; HPLC-FLD
Hrčak ID:
226639
URI
Publication date:
15.10.2019.
italian german spanish english
Visits: 3.206 *