Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6022
Utjecaj D-aminokiselina iz piva na proizvodnju mokraćne kiseline
Yuhe Kan
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Zhikun Zhang
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Kunhao Yang
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Mengru Ti
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Yongqi Ke
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Li Wu
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Jingkui Yang
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Yujian He
; School of Chemical Sciences, University of Chinese Academy of Sciences, No.380 Huaibei Zhuang, Huairou District, 100049 Beijing, PR China
Sažetak
Prekomjerna konzumacija piva može dovesti do povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu, čime se povećava rizik nastanka uričnog artritisa (gihta), što se prethodno dovodilo u vezu s velikim udjelom purina u pivu. Međutim, novija istraživanja pokazuju da konzumacija povrća bogatog purinima i grahorica ne povećava koncentraciju mokraćne kiseline, što opovrgava tu tvrdnju. Još uvijek nije objašnjeno zašto povećana konzumacija piva može povećati rizik nastanka gihta, pa su ispitani drugi uzročnici nakupljanja mokraćne kiseline u krvi. Pivo sadržava relativno velike koncentracije D-aminokiselina koje nastaju racemizacijom L-aminokiselina tijekom prerade hrane. Katalizom pomoću D-aminokiselinske oksidaze iz D-aminokiselina nastaje H2O2, čijom oksidacijom u prisutnosti Fe2+ nastaju hidroksilni radikali. Pritom dolazi do oštećenja DNA i nastanka purinskih baza u većoj količini, iz kojih djelovanjem različitih enzima nastaje mokraćna kiselina. Neki dodaci hrani, kao što su vitamini i ioni joda, potiču nastanak mokraćne kiseline iz D-aminokiselina. D-aminokiseline u pivu imaju ključnu ulogu u povećanju koncentracije mokraćne kiseline. Biološka uloga D-aminokiselina može objasniti pojavu gihta kod osoba koje učestalo konzumiraju pivo.
Ključne riječi
mokraćna kiselina; D-aminokiselina; hidroksilni radikali; oštećenje DNA
Hrčak ID:
227296
URI
Datum izdavanja:
30.9.2019.
Posjeta: 2.515 *