Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15516/cje.v21i3.3106

Povezanost čitalačkih navika i bogatstva rječnika zagrebačkih srednjoškolaca

Marta Santrić ; Grammar School Tituša Brezovačkog
Ana Ćavar ; University of Zagreb, Faculty of Humanities and Social Sciences
Marko Alerić ; University of Zagreb, Faculty of Humanities and Social Sciences


Puni tekst: hrvatski pdf 372 Kb

str. 823-860

preuzimanja: 311

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 372 Kb

str. 823-860

preuzimanja: 256

citiraj


Sažetak

Uz govorenu komunikaciju čitanje je najvažniji način indirektnog ovladavanja rječnikom. Primarni cilj ovoga istraživanja bio je ispitati hipotezu o pozitivnom utjecaju količine čitanja na bogatstvo rječnika. Sekundarnom razinom istraživanja pokušali su se utvrditi neki od mogućih čimbenika utjecaja na učestalost, odnosno količinu čitanja.
U istraživanju je sudjelovalo 200 učenika trećih razreda triju zagrebačkih srednjih škola. Za potrebe empirijskog istraživanja oblikovan je istraživački materijal kojim se provjeravalo prepoznavanje značenja leksema ekscerpiranih iz lektirnih djela, a anketom su prikupljeni podatci o čitalačkim navikama ispitanika.
Na prvoj razini istraživanja ispitan je odnos između postotka točno prepoznatih značenja leksema i prosječne količine čitanja književnosti te je utvrđeno da su učenici koji u prosjeku više čitaju točno prepoznali značenje većeg broja leksema.
Na sekundarnoj razini istraživanja propitala se ovisnost prosječne količine čitanja o varijablama izloženosti pričama i bajkama u djetinjstvu, ljubavi prema čitanju (užitka u čitanju), razumijevanja tijekom čitanja i prosječne količine čitanja roditelja. Rezultati su ukazali na postojanje statistički značajne pozitivne korelacije između prosječne količine čitanja i prvih triju navedenih varijabli.

Ključne riječi

bogaćenje rječnika; leksičko znanje; riječ; rječnik; značenje.

Hrčak ID:

227508

URI

https://hrcak.srce.hr/227508

Datum izdavanja:

26.9.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.337 *