Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15255/KUI.2019.025

Kemija u nastavi:
Kako načiniti kristale limunske kiseline i šećera

Milan Sikirica ; Zavod za opću i anorgansku kemiju, Kemijski odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Horvatovac 102A, HR-10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.654 Kb

str. 609-614

preuzimanja: 6.548

citiraj


Sažetak

Učenici osnovnih škola gotovo redovito izvode pokus krstalizacije modre galice i kuhinjske soli. Modra galica je otrovna i štetna za okoliš, a veće kristale kuhinjske soli teško je dobiti. Umjesto pokusa kristalizacije modre galice i kuhinjske soli bolje je izvesti pokus kristalizacije limunske kiseline i običnoga šećera. Te su tvari jeftine, lako dostupne, biorazgradljive i nisu štetne za okoliš.




Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

nastava kemije; limunska kiselina; šećer, pokus; kristal; kristalizacija; kristalna rešetka; kristalna struktura; jedinična ćelija kristalne rešetke; simetrija

Hrčak ID:

228063

URI

https://hrcak.srce.hr/228063

Datum izdavanja:

7.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.192 *