Stručni rad
https://doi.org/10.15255/KUI.2019.025
Kemija u nastavi:
Kako načiniti kristale limunske kiseline i šećera
Milan Sikirica
; Zavod za opću i anorgansku kemiju, Kemijski odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Horvatovac 102A, HR-10 000 Zagreb
Sažetak
Učenici osnovnih škola gotovo redovito izvode pokus krstalizacije modre galice i kuhinjske soli. Modra galica je otrovna i štetna za okoliš, a veće kristale kuhinjske soli teško je dobiti. Umjesto pokusa kristalizacije modre galice i kuhinjske soli bolje je izvesti pokus kristalizacije limunske kiseline i običnoga šećera. Te su tvari jeftine, lako dostupne, biorazgradljive i nisu štetne za okoliš.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
nastava kemije; limunska kiselina; šećer, pokus; kristal; kristalizacija; kristalna rešetka; kristalna struktura; jedinična ćelija kristalne rešetke; simetrija
Hrčak ID:
228063
URI
Datum izdavanja:
7.12.2019.
Posjeta: 9.192 *