Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja

Blanka Beer Ljubić orcid id orcid.org/0000-0003-3734-4248 ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Suzana Milinković Tur ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Jasna Piršljin ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Maja Zdelar-Tuk ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 431 Kb

str. 208-214

preuzimanja: 881

citiraj


Sažetak

U radu je istražen utjecaj 48-satnog gladovanja na metabolizam masnih tvari u skeletnim mišićima pilića teške hibridne linije Ross. Nakon završetka tova i gladovanja žrtvovano je po deset životinja kojima su uzeti uzorci grudnog i bedrenog mišića. U homogenatima tkiva određene su koncentracije triglicerida, kolesterola i lipidskih peroksida te aktivnost lipoproteinske lipaze. Nakon završetka tova, u bedrenom mišiću pilića bila je značajno veća koncetracija triglicerida (p<0,05) kao i aktivnost lipoproteinske lipaze (p<0,05) u odnosu na grudni mišić pilića. Gladovanje je rezultiralo značajnim smanjenjem koncentracija triglicerida (p<0,05) i kolesterola (p<0,05) te povećanjem koncentracije lipidskih peroksida (p<0,05) u bedrenom mišiću dok je u grudnom mišiću koncentracija lipidskih peroksida značajno smanjena (p<0,05). Aktivnost lipoproteinske lipaze se nakon gladovanja značajno povećala u grudnom (p<0,05), a smanjila u bedrenom mišiću pilića (p<0,05) u odnosu na vrijednosti dobivene na kraju tova. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da sukladno razlici u građi i metabolizmu promatranih mišića, bedreni mišić ima veću koncentraciju triglicerida i veću aktivnost lipoproteinske lipaze nakon završetka tova dok u gladovanju dolazi do potrošnje zaliha masnih tvari kao i povećanja osjetljivosti na oksidativna oštećenja.

Ključne riječi

pilići, trigliceridi, kolesterol, lipoproteinska lipaza, skeletni mišići, gladovanje

Hrčak ID:

21276

URI

https://hrcak.srce.hr/21276

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.594 *