Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Važnije dijagnoze i njihova procjena pri pregledu peradi

Peter Popelka ; University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Komenskeho 73, 041 81 Košice, Slovak Republic
Slavomir Marcincak ; University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Komenskeho 73, 041 81 Košice, Slovak Republic
Jozef Nagy ; University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Komenskeho 73, 041 81 Košice, Slovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 309 Kb

str. 235-238

preuzimanja: 999

citiraj


Sažetak

Pri pregledu mesa i organa peradi nakon klanja u obzir se mora uzeti nalaz pregleda životinja prije klanja. Pregled trupova i organa na liniji klanja obavlja se bez odgode neposredno nakon klanja pri čemu treba postupke palpacije i zasijecanja mesa svesti na najmanju mjeru radi smanjenja stupnja kontaminacije. U radu je opisan postupak klaoničke obrade i utjecaj tehnoloških propusta na higijensku ispravnost mesa peradi. Navedeni su principi prosuđivanja ispravnosti mesa kod nalaza organskih i zaraznih bolesti peradi.

Ključne riječi

perad; pregled nakon klanja; procjena

Hrčak ID:

21289

URI

https://hrcak.srce.hr/21289

Datum izdavanja:

15.8.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.262 *