Stručni rad
Važnije dijagnoze i njihova procjena pri pregledu peradi
Peter Popelka
; University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Komenskeho 73, 041 81 Košice, Slovak Republic
Slavomir Marcincak
; University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Komenskeho 73, 041 81 Košice, Slovak Republic
Jozef Nagy
; University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology, Komenskeho 73, 041 81 Košice, Slovak Republic
Sažetak
Pri pregledu mesa i organa peradi nakon klanja u obzir se mora uzeti nalaz pregleda životinja prije klanja. Pregled trupova i organa na liniji klanja obavlja se bez odgode neposredno nakon klanja pri čemu treba postupke palpacije i zasijecanja mesa svesti na najmanju mjeru radi smanjenja stupnja kontaminacije. U radu je opisan postupak klaoničke obrade i utjecaj tehnoloških propusta na higijensku ispravnost mesa peradi. Navedeni su principi prosuđivanja ispravnosti mesa kod nalaza organskih i zaraznih bolesti peradi.
Ključne riječi
perad; pregled nakon klanja; procjena
Hrčak ID:
21289
URI
Datum izdavanja:
15.8.2007.
Posjeta: 2.262 *