Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Bakterijsko onečišćenje mesa šarana

Đuro Mačešić ; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva - veterinarska inspekcija
Vesna Dobranić ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 474 Kb

str. 168-172

preuzimanja: 889

citiraj


Sažetak

Na uzorcima mesa šarana (Cyprinus carpio L.) koji su uzeti iz tri ribnjaka u Slavoniji, obavljena je bakteriološka pretraga 3 i 48 sati nakon eutanazije. Svrha rada bila je dokazati razinu bakterijskog onečišćenja i stupanj higijenske ispravnosti ribe nakon određenog vremena pohrane. Bakteriološkom pretragom ustanovili smo da je 20-30% uzoraka ribe nakon 48 sati pohrane na temperaturi do +4 oC bilo onečišćeno aerobnim mezofilnim bakterijama i enterobakterijama u većem broju od dozvoljenog prema odredbama Pravilnika o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica (NN 40/01). S obzirom na rezultate valja predložiti da je nakon ulova ribe nužno provoditi sve mjere radi sprečavanja onečišćenja nepoželjnim mikroorganizmima, a vrijeme od nabavke ribe do pripreme u domaćinstvu maksimalno skratiti.

Ključne riječi

meso šarana, bakteriološka pretraga

Hrčak ID:

21313

URI

https://hrcak.srce.hr/21313

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.305 *