Prethodno priopćenje
Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze
Nadica Maltar-Strmečki
; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Siniša Ješić
Boris Rakvin
; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb; Institut "Ruđer Bošković", Zavod za fizičku kemiju, Bijenička cesta 54, Zagreb
Sažetak
Primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz upotrebu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu razvoja analitičkih metoda za detekciju namirnica konzerviranih na takav način. Jedna od najpreciznijih metoda za identifikaciju ozračenih namirnica je metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). EPR spektroskopija je fizikalna metoda koja promatra nesparene elektrone, posebno slobodne radikale uzrokovane primjenom ionizacijskog zračenja. U ovom radu ta je metoda upotrijebljena kao identifikacijski test za radikale stvorene pri konzerviranju ionizacijskim zračenjem kod škampa i pokazana je primjena EPR spektroskopije za provjeru ispravnosti doze zračenja.
Ključne riječi
škampi; ionizacijsko zračenje; EPR, radikali
Hrčak ID:
21323
URI
Datum izdavanja:
15.12.2005.
Posjeta: 1.859 *