Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze

Nadica Maltar-Strmečki ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Siniša Ješić
Boris Rakvin ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb; Institut "Ruđer Bošković", Zavod za fizičku kemiju, Bijenička cesta 54, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 677 Kb

str. 35-39

preuzimanja: 825

citiraj


Sažetak

Primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz upotrebu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu razvoja analitičkih metoda za detekciju namirnica konzerviranih na takav način. Jedna od najpreciznijih metoda za identifikaciju ozračenih namirnica je metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). EPR spektroskopija je fizikalna metoda koja promatra nesparene elektrone, posebno slobodne radikale uzrokovane primjenom ionizacijskog zračenja. U ovom radu ta je metoda upotrijebljena kao identifikacijski test za radikale stvorene pri konzerviranju ionizacijskim zračenjem kod škampa i pokazana je primjena EPR spektroskopije za provjeru ispravnosti doze zračenja.

Ključne riječi

škampi; ionizacijsko zračenje; EPR, radikali

Hrčak ID:

21323

URI

https://hrcak.srce.hr/21323

Datum izdavanja:

15.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.859 *