Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Divlja svinja (Sus scrofa l.) – od biologije do kuhinje

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 334 Kb

str. 49-52

preuzimanja: 5.702

citiraj


Sažetak

Divlja svinja je naša autohtona divljač čija je brojnost posljednjih godina u znatnom porastu. Upravo ta brojnost određuje i odnos čovjeka prema ovoj divljači. U cilju pravilnijeg uzgoja nužne su određene preinake uzgojnih modela kao i primjene novijih spoznaja vezanih uz oblike vladanja. Sve to valja pratiti redovit i pravilan odstrjel. Stečeni se trupovi divljih svinja nakon potvrde higijenske ispravnosti mogu iskoristiti na više načina. Pozitivan kemijski sastav mesa, posebice mlađih kategorija, svrstava meso divljih svinja u visoko kvalitetne namirnice ugodna okusa. Ipak, nužno je dodatno naglasiti neophodnost kontrole mesa na trihinelozu.

Ključne riječi

divlja svinja; uzgoj; kvalitetna namirnica; trihineloza

Hrčak ID:

21325

URI

https://hrcak.srce.hr/21325

Datum izdavanja:

15.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.922 *