Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uzgoj peradi na ekološki prihvatljiv način

Željko Pavičić ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Alenka Tofant ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marija Vučemilo ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tomislav Balenović ; Zavod za stočarstvo, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higjenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željko Mikulec ; Zavod za hranidbu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 259 Kb

str. 38-41

preuzimanja: 3.193

citiraj


Sažetak

Za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način u našoj zemlji postoji sve veći interes, jer težimo u našu prehranu uključiti što više namirnica životinjskog i biljnog podrijetla, koje su proizvedene bez upotrebe pesticida, stimulatora rasta i drugih štetnih tvari po ljudski organizam. U tom pogledu imamo velike mogućnosti, jer obzirom na geografski položaj, klimatske specifičnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake možemo proizvoditi takvu vrstu hrane ne samo za potrebe vlastitog stanovništva, već i za inozemno tržište. Tijekom posljednjih nekoliko godina je u nas doneseno više zakonskih propisa iz područja ekološke poljoprivrede, što zapravo čini skup standarada za ekološku proizvodnju, preradu i označavanje ekoloških proizvoda. Ekološko stočarstvo kao dio ekološke poljoprivrede posebno je zastupljeno u „Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda“ (NN 13/02) koji između ostalog propisuje uvjete uzgoja peradi na ekološki prihvatljiv način. Stoga su na osnovu navedenog pravilnika u radu navedeni minimalni zahtijevi za uzgoj peradi na što prirodniji način radi zadovoljenja njihovih bioloških i etoloških potreba te brige za sprječavanje onečišćenja okoliša.

Ključne riječi

perad; ekološka proizvodnja; uvjeti uzgoja; zakonska regulativa; okoliš

Hrčak ID:

21355

URI

https://hrcak.srce.hr/21355

Datum izdavanja:

15.4.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.409 *