Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6250

Utjecaj biofermentacije pomoću taksifolina na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva hladno dimljenih svinjskih kobasica

Sonata Gustiene ; Department of Food Safety and Quality, Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Tilzes St. 18, Kaunas, LT-47181 Lithuania
Gintare Zaborskiene ; Department of Food Safety and Quality, Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Tilzes St. 18, Kaunas, LT-47181 Lithuania
Anita Rokaityte ; Department of Food Safety and Quality, Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Tilzes St. 18, Kaunas, LT-47181 Lithuania
Reda Riešute ; Food Institute, Kaunas University of Technology, Radvilenu St. 19, Kaunas, LT-51180 Lithuania


Puni tekst: engleski pdf 329 Kb

str. 481-489

preuzimanja: 256

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 329 Kb

str. 481-489

preuzimanja: 165

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga rada bila procijeniti utjecaj taksifolina na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva hladno dimljenih svinjskih kobasica proizvedenih fermentacijom pomoću različitih starter kultura s bakterijom Leuconostoc carnosum ili s vrstama Pediococcus pentosaceus i Staphylococcus xylosus. Tekućinska je kromatografija ultravisoke djelotvornosti (UPLC) pokazala da je ukupan udjel taksifolina nakon 181 dana skladištenja bio najveći u uzorcima kobasica s dodatkom taksifolina i L. carnosum (60 %), u usporedbi s prvim danom skladištenja, a zatim u kobasicama s taksifolinom i smjesom bakterija P. pentosaceus i S. xylosus (56 %). Taksifolin je poboljšao higijensku kakvoću kobasica, bez bitnog utjecaja na rast bakterija mliječno-kiselog vrenja. Povećanje udjela biogenih amina, uključujući histamin i putrescin, bitno je smanjeno u kobasicama inokuliranim taksifolinom i bakterijama P. pentosaceus i S. xylosus. Pomoću te smjese uspješno su usporene lipoliza i oksidacija lipida. Uzorci inokulirani taksifolinom i L. carnosum imali su najveću sposobnost uklanjanja slobodnih radikala ((77,4±1,3) %) na prvi dan skladištenja (p<0,05 u svim uzorcima). Smjese za kobasice koje su sadržavale taksifolin i starter kulture bolje su vezale slobodne radikale nego smjese kojima je dodan samo taksifolin. Taksifolin i starter kulture bitno su utjecali na parametre boje (L*, a* i b*) ispitanih smjesa i konačnih proizvoda tj. kobasica (p<0,05 u svim uzorcima).

Ključne riječi

Leuconostoc carnosum; Pediococcus pentosaceus; Staphylococcus xylosus; biogeni amini

Hrčak ID:

233420

URI

https://hrcak.srce.hr/233420

Datum izdavanja:

27.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.004 *