Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6369

Prerada ploda aronije postupkom sušenja raspršivanjem: od nusproizvoda do visokokvalitetnog funkcionalnog praha

Senka Vidović ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Milica Ramić ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Rita Ambrus ; Department of Pharmaceutical Technology, Eotvos 6, University of Szeged, 6720 Szeged, Hungary
Jelena Vladić ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Piroska Szabó-Révész ; Department of Pharmaceutical Technology, Eotvos 6, University of Szeged, 6720 Szeged, Hungary
Aleksandra Gavarić ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia


Puni tekst: hrvatski pdf 1.021 Kb

str. 513-524

preuzimanja: 204

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.021 Kb

str. 513-524

preuzimanja: 266

citiraj


Sažetak

Svrha je ovog rada bila ispitati mogućnost primjene kruto-tekuće ekstrakcije i sušenja raspršivanjem za dobivanje praha aronije iz prašine nastale pri proizvodnji čaja u filter vrećicama. Pri proizvodnji tekućeg ekstrakta aronije upotrebljena je ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, dok je maltodekstrin korišten kao inkapsulirajuće sredstvo prilikom sušenja. Ispitan je utjecaj ulazne temperature sušenja, vrste i masenog udjela maltodekstrina na učinkovitost procesa i svojstva dobivenih prahova. Također su ispitana i fizička i kemijska svojstva dobivenih prahova. Ustanovljeno je da prah aronije dobiven primjenom ulazne temperature sušenja od 140 °C i inkapsulacijom s 40 % maltodekstrina dekstroznog ekvivalenta od 19,7 ima najbolja svojstva. Povećanjem masenog udjela maltodekstrina smanjili su se udjel vlage, stupanj higroskopnosti i udjel bioaktivnih spojeva, a povećali indeks topjivosti u vodi i veličina čestica praha. Povećanjem dekstroznog ekvivalenta maltodekstrina povećala se higroskopnost praha i indeks topljivosti u vodi, a porastom ulazne temperature sušenja smanjio se udjel vlage u prahu aronije.

Ključne riječi

aronija; nusproizvod; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom; sušenje raspršivanjem; prah

Hrčak ID:

233423

URI

https://hrcak.srce.hr/233423

Datum izdavanja:

27.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.187 *