Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6063

Sposobnost flokulacije i ekspresija gena FLO u kvascu Saccharomyces cerevisiae izoliranom iz alkoholnog pića mezcal, s povećanom otpornosti na stres

Israel Vergara-Álvarez ; National Polytechnic Institute (Instituto Politécnico Nacional), Center for Genomic Biotechnology, Blvd del Maestro s/n esq, Elías Piña Col. Narciso Mendoza, C.P. 88710, Reynosa (Tamaulipas), Mexico
Francisco Quiroz-Figueroa ; National Polytechnic Institute (Instituto Politécnico Nacional), CIIDIR- -IPN Unidad Sinaloa, Blvd. Juan de Dios Bátiz Paredes no. 250, Col. San Joachin, C.P. 81101 Guasave (Sinaloa), Mexico
María Concepción Tamayo-Ordóñez ; National Polytechnic Institute (Instituto Politécnico Nacional), Center for Genomic Biotechnology, Blvd del Maestro s/n esq, Elías Piña Col. Narciso Mendoza, C.P. 88710, Reynosa (Tamaulipas), Mexico
Amanda Alejandra Oliva-Hernández ; National Polytechnic Institute (Instituto Politécnico Nacional), Center for Genomic Biotechnology, Blvd del Maestro s/n esq, Elías Piña Col. Narciso Mendoza, C.P. 88710, Reynosa (Tamaulipas), Mexico
Claudia Patricia Larralde-Corona ; National Polytechnic Institute (Instituto Politécnico Nacional), Center for Genomic Biotechnology, Blvd del Maestro s/n esq, Elías Piña Col. Narciso Mendoza, C.P. 88710, Reynosa (Tamaulipas), Mexico
José Alberto Narváez-Zapata ; National Polytechnic Institute (Instituto Politécnico Nacional), Center for Genomic Biotechnology, Blvd del Maestro s/n esq, Elías Piña Col. Narciso Mendoza, C.P. 88710, Reynosa (Tamaulipas), Mexico


Puni tekst: hrvatski pdf 523 Kb

str. 544-553

preuzimanja: 171

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 523 Kb

str. 544-553

preuzimanja: 199

citiraj


Sažetak

Mezcal je destilat koji se proizvodi spontanom fermentacijom mošta dobivenog kuhanjem stabljika biljke Agave spp. i prešanjem dobivene smjese. Mošt agave sadržava velike količine fruktoze i fenolnih spojeva, a fermentacija se najčešće odvija pri stresnim i nekontroliranim uvjetima. Kvasci koji mogu rasti u takvim uvjetima obično imaju povoljna biološka i industrijska svojstva koja ih čine otpornijim, poput svojstva flokulacije. U ovom je radu sedam sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae izoliranih iz mošta agave izloženo temperaturama od 10 do 40 °C i uzgojeno u podlogama u prisutnosti fruktoze ili glukoze. Brojanjem kolonija u tzv. „microdrop“ testu potvrđeno je da su kvasci koji su rasli u podlozi s dodatkom fruktoze imali veću otpornost na stres uzrokovan niskom temperaturom (10 °C), u usporedbi s kvascima uzgojenim pri 40 °C. Soj kvasca koji je najbolje podnio stres (Sc3Y8) i komercijalni vinski kvasac (Fermichamp) uzgojeni su u tekućoj podlozi za fermentaciju i dugotrajno izloženi toplinskom stresu, radi određivanja njihove sposobnosti flokulacije. Tijekom fermentacije u podlozi s fruktozom povećalo se nakupljanje metabolita na kraju procesa, osobito pri 40 °C, te je proizvedeno 2,3 puta više glicerola (8,6 g/L), 1,3 puta više etanola (43,6 g/L) i 3,4 puta više octene kiseline (7,3 g/L) nego tijekom fermentacije u podlozi s glukozom. Pomoću konfokalnog mikroskopa utvrđene su morfološke promjene u kvascu, kao što su agregacija stanica i prisutnost ožiljaka na stijenci nastalih uslijed pupanja kvasca, osobito u soju Sc3Y8 izloženom temperaturi od 40 °C. Potvrđeno je da ovaj soj kvasca za proizvodnju pića mezcal flokulira u prisutnosti iona kalcija. Analizom ekspresije gena FLO1, FLO5 i FLO11 uključenih u regulaciju flokulacije potvrđeno je da je došlo do indukcije transkripcije u oba soja kvasca S. cerevisiae, naročito gena FLO5 u soju Sc3Y8.

Ključne riječi

Saccharomyces cerevisiae; flokulacija; tolerancija stresa; fermentacija; mezcal; mošt agave

Hrčak ID:

233426

URI

https://hrcak.srce.hr/233426

Datum izdavanja:

27.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.064 *