Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.32004/k.52.5-6.2

HRVATSKA MIKROTOPONIMIJA U MAĐARSKOJ – U POMURJU, PODRAVINI I U GRADIŠĆANSKIH KAJKAVACA

Mijo Lončarić ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (do umirovljenja), Zagreb
Ernest Barić ; Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, Pečuh
Karlo Gadányi ; Savarijski sveučilišni centar, Sombatel (emer.)


Puni tekst: hrvatski pdf 3.271 Kb

str. 59-77

preuzimanja: 482

citiraj


Sažetak

Ovo je prethodno priopćenje o temi, koja je vrlo opsežna i slojevita, o kojoj će trebati izraditi više radova, a najbolje bi bilo izraditi barem 1-2 disertacije. To je hrvatska mikrotoponimijia u Mađarskoj, i to u Pomurju (Županija Zala), u Podravini (Županija Šomođ – Somogy), te mikrotoponimija gradišćanskih kajkavaca, na Nežiderskom / Niuzaljskom jezeru (Neusiedler See, Fertő tó) na sjeverozapadu Mađarske (Đursko-mošonsko-šopronska županija – Győr-Moson-Sopron megye).
U Pomurju je desetak sela, od kojih neka imaju većinom hrvatska imena. gdje hrvatski govori pripadaju međimurskom dijalektu, i to donjem (istočnom) poddijalektu.
Uz austrijski granicu dva su kajkavska sela (Homok / Umok i Vedešin / Hedešin), koja pripadaju gradišćanskohrvatskom krugu. Bez obzira na porijeklo, već je Ivšić pokazao da je velika sličnost tih govora s međimurskima.
To je hrvatska kajkavska mikrotoponimija u Mađarskoj, koje ima nešto i u Podravini, gdje je većinom štokavska. Kad se obrađuje mikrotoponimija pojedinih sela u Podravlju, treba obraditi svu, bez obzira je li kajkavska ili štokavska.

Ključne riječi

hrvatski jezik; mađarski jezik; kajkavsko narječje, međimurski dijalekt; mikrotoponimija; Mađarska, Pomurje, Podravina, gradišćanski kajkavci

Hrčak ID:

234324

URI

https://hrcak.srce.hr/234324

Datum izdavanja:

30.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.228 *