Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Juraj Križanić o vanjskoj politici ruske države

B. N. Florja


Puni tekst: ruski pdf 878 Kb

str. 83-100

preuzimanja: 1.899

citiraj


Sažetak

Ova tema nije zauzimala važno mjesto u istraživanjima života i djela Jurja Križanića. Istraživače 19. st. hrvatski mislilac obično je zanimao s dva aspekta: kao predstavnik »slavenske ideje« i kao smjeli kritičar života ruskoga društva. Osobito ih je zanimalo pitanje da li je Križanić bio slavenski patriot ili katolički misionar, a manje sustav njegovih pogleda.
Autor se kritički osvrće na ta istraživanja, a svom radu postavlja cilj: rekonstruirati {u svim njihovim proturječnostima i složenosti) poglede Jurja Križanića na zadaću ruske države u drugoj polovici 17. st. i konkretne putove koji vode ostvarenju te zadaće. Posebno je posvećena .pažnja motivima 'ko(ji su hrvatskog mislioca naveli da predlaže ruskoj vladi ove ili one zadaće i mjere. U radu se razmatra odnos Rusije s glavnini zapadnim i južnim susjedima: Švedskom, Turskom i Poljskom.
Križanić savjetuje da se čuvaju mir i dobrosusjedski odnosi. Često zapada u proturječnosti. Govoreći o nužnosti mira sa Šveđanima, istovremeno tvrdi da je udaljenost od Baltičkog mora ozbiljna prepreka na putu historijskog razvoja slavenskih naroda. Ta se proturječnost može lako objasniti ako se ima ina umu da je Križaniću, hrvatskom rodoljubu, glavna borba s Turskim Carstvom, ali je političaru Križaniću jasno da je nemoguće voditi borbu na više frontova.
Glavno mjesto u vanjskopolitičkoj koncepciji Jurja Križanića zauzima ideja o rusko-poljskom savezu koji bi mogao dovesti do unije. O tome raspravlja na više mjesta u Politici. Taj je savez Križanić vidio kao dio antiosmanske koalicije evropskih država. Obje te države u tijesnom vojno-političkom savezu trebale bi biti centrom prosvjećivanja slavenskih naroda i osloncem njihove oslobodilačke borbe protiv »inozemaca« (»čužezemaca«) i protiv tuđinskog jarma.
Pitanje odnosa Križanićevih pogleda i koncepcija njegovih ruskih suvremenika predmet je posebnog istraživanja.

Ključne riječi

Hrčak ID:

21684

URI

https://hrcak.srce.hr/21684

Datum izdavanja:

2.6.1986.

Podaci na drugim jezicima: ruski

Posjeta: 2.761 *