Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

CRTICE O PREHRANI U RIMSKO DOBA NA PROSTORU LIKE

Ivana Ožanić Roguljić orcid id orcid.org/0000-0002-0140-8011 ; Institut za arheologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 134 Kb

str. 31-37

preuzimanja: 619

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 47 Kb

str. 38-38

preuzimanja: 214

citiraj


Sažetak

U radu se donosi pregled dosadašnjih saznanja o prehrani u rimsko doba Like.
Arheobotaničke i arheozoološke analize do sada su napravljene jedino na lokalitetu Lički Ribnik, dok je s lokaliteta Žuta Lokva poznato više vrsta amfora koje
doprinose poznavanju teme. Prema tako sačuvanim podatcima saznajemo da su
Rimljani u Lici konzumirali proso, grašak, govedinu i ovčetinu. Pili su vino, koristili maslinovo ulje iz Istre i Hispanije, a sasvim sigurno su svoja jela začinjavali
posebnim rimskim začinom garumom.

Ključne riječi

amfore; arheobotanika; arheozoologija; rimska prehrana; rimsko doba; Sarius šalice

Hrčak ID:

235245

URI

https://hrcak.srce.hr/235245

Datum izdavanja:

10.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.064 *