Izvorni znanstveni članak
CRTICE O PREHRANI U RIMSKO DOBA NA PROSTORU LIKE
Ivana Ožanić Roguljić
orcid.org/0000-0002-0140-8011
; Institut za arheologiju
Sažetak
U radu se donosi pregled dosadašnjih saznanja o prehrani u rimsko doba Like.
Arheobotaničke i arheozoološke analize do sada su napravljene jedino na lokalitetu Lički Ribnik, dok je s lokaliteta Žuta Lokva poznato više vrsta amfora koje
doprinose poznavanju teme. Prema tako sačuvanim podatcima saznajemo da su
Rimljani u Lici konzumirali proso, grašak, govedinu i ovčetinu. Pili su vino, koristili maslinovo ulje iz Istre i Hispanije, a sasvim sigurno su svoja jela začinjavali
posebnim rimskim začinom garumom.
Ključne riječi
amfore; arheobotanika; arheozoologija; rimska prehrana; rimsko doba; Sarius šalice
Hrčak ID:
235245
URI
Datum izdavanja:
10.3.2020.
Posjeta: 2.064 *