Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
Allah Bakhsh
; Department of Agricultural Genetic Engineering, Faculty of Agricultural Sciences and Technologies, Nigde Omer Halisdemir University, 51240 Nigde, Turkey
Puni tekst: hrvatski pdf 1.417 Kb
str. 57-63
preuzimanja: 293
citiraj
APA 6th Edition
Bakhsh, A. (2020). Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
. Food Technology and Biotechnology, 58 (1), 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
MLA 8th Edition
Bakhsh, Allah. "Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
." Food Technology and Biotechnology, vol. 58, br. 1, 2020, str. 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Bakhsh, Allah. "Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
." Food Technology and Biotechnology 58, br. 1 (2020): 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
Harvard
Bakhsh, A. (2020). 'Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
', Food Technology and Biotechnology, 58(1), str. 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
Vancouver
Bakhsh A. Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2020 [pristupljeno 24.12.2024.];58(1):57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
IEEE
A. Bakhsh, "Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
", Food Technology and Biotechnology, vol.58, br. 1, str. 57-63, 2020. [Online]. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
Puni tekst: engleski pdf 1.417 Kb
str. 57-63
preuzimanja: 458
citiraj
APA 6th Edition
Bakhsh, A. (2020). Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
. Food Technology and Biotechnology, 58 (1), 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
MLA 8th Edition
Bakhsh, Allah. "Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
." Food Technology and Biotechnology, vol. 58, br. 1, 2020, str. 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Bakhsh, Allah. "Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
." Food Technology and Biotechnology 58, br. 1 (2020): 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
Harvard
Bakhsh, A. (2020). 'Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
', Food Technology and Biotechnology, 58(1), str. 57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
Vancouver
Bakhsh A. Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2020 [pristupljeno 24.12.2024.];58(1):57-63. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
IEEE
A. Bakhsh, "Razvoj učinkovitog i reproducibilnog postupka dobivanja pet stabilnih kultivara krumpira genetička transformacijom s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens
", Food Technology and Biotechnology, vol.58, br. 1, str. 57-63, 2020. [Online]. https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6187
Sažetak
Napredak metoda transformacije biljnih stanica omogućio je znanstvenicima da ugradnjom gena, indukcijom mutacije ili supstitucijom baza razviju biljke sa željenim svojstvima, i to skoro bez ograničenja. Pritom su genotip i tip eksplatanta važni faktori koji utječu na učinkovitost transformacije krumpira. U ovom je radu razvijen brz i reproducibilan postupak transformacije s pomoću bakterije Agrobacterium tumefaciens za dobivanje stabilnih kultivara krumpira, i to kombinacijom različitih regulatora rasta. Eksplantati lista i internodija pet kultivara krumpira, i to: Lady Olympia, Granola, Agria, Désirée i Innovator inficirani su sojem bakterije Agrobacterium tumefaciens LBA4404, koji sadržava vektor pBIN19 što nosi gen za β-glukuronidazu gusA, čija je ekspresija pod kontrolom promotora 35S CaMV. Metodom PCR potvrđena je prisutnost gena gusA i nptII u regeneriranim biljkama. Molekularna analiza potomstva pokazala je da su oba gena uspješno ugrađena i eksprimirana. Rezultati pokazuju da je kultivar Lady Olympia najprikladniji za uporabu u daljnjim postupcima genetičke transformacije krumpira. Sveukupno gledano, jednostavnost, brzina i reproducibilnost postupka omogućuju njegovu široku primjenu pri uzgoju transgenih kultivara krumpira.
Ključne riječi
genetička transformacija krumpira; genotipovi; regulatori rasta biljaka; isplativ protokol
Hrčak ID:
237580
URI
https://hrcak.srce.hr/237580
Datum izdavanja:
28.4.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 2.416
*