Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa

Ana Troskot
Željko Pavičić ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 335 Kb

verzije

str. 43-46

preuzimanja: 3.236

citiraj


Sažetak

Uzgoj koza i konzumacija kozjeg mesa uvjetovani su religijom, tradicijom i običajima, te tržištem i navikama potrošača. Kozje meso je karakterističnog okusa i povoljnog kemijskog sastava, te se preporuča prvenstveno kod zdrave prehrane. U proizvodnji mesa koriste se različite mesnate pasmine poput burske koze te križanci domaće s plemenitim pasminama koza. Pri odgovarajućoj hranidbi postižu dnevni prirast iznad 200 grama, a indeks jarenja je visok i vrlo često po jarenju daju dvoje jaradi. Prema postojećim propisima kozje meso se stavlja u promet kao jaretina i kozetina I. II. i III. kategorije u trupovima, polovicama i četvrtima. Randman se kreće između 35 i 53 posto, a kakvoća mesa određuje na osnovi senzorskih pokazatelja.

Ključne riječi

kozje meso; kategorizacija mesa; randman; kakvoća

Hrčak ID:

22063

URI

https://hrcak.srce.hr/22063

Datum izdavanja:

15.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.093 *