Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kakvoća mesa jelenske divljači iz uzgoja

Dean Konjević orcid id orcid.org/0000-0002-8584-9825 ; Zavod za bilogiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 522 Kb

verzije

str. 52-56

preuzimanja: 4.265

citiraj


Sažetak

Danas poznajemo tri osnovna oblika gajenja jelenske divljači, prirodni, gaterski i farmski tip. Pri tome meso divljači iz farmskog uzgoja, koji je usprkos nazivu i dalje razmjerno ekstenzivan, posjeduje određene prednosti u odnosu na ostala dva tipa uzgoja. Tako je primjerice u farmskom uzgoju moguća bolja kontrola rasplođivanja, prihrane, odbića teladi (lanadi), postupka usmrćivanja i otpreme na klaonicu. U radu su prikazane osnove uzgoja jelenske divljači s naglaskom na uzgoj za meso. Također, dane su određene smjernice za ubuduće, kada dođe do toliko očekivanoga razvoja farmskog uzgoja divljači u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

jelenska divljač; farmski uzgoj; jelensko meso

Hrčak ID:

22071

URI

https://hrcak.srce.hr/22071

Datum izdavanja:

15.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.158 *