Pregledni rad
Taksonomija, fiziologija i rast sojeva Lactococcus lactis
Dubravka Samaržija
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Jasmina Lukač Havranek
Sažetak
Sojevi Lactococcus lactis vrste pripadaju najznačajnijoj grupi
organizama koji se koristi u mljekarskoj industriji. Važnost tih bakterija je u njihovoj sposobnosti hidrolize laktoze, kazeina i citrata iz mlijeka. Razgradni produkti i oslobođeni bakterijski enzimi direktno ili indirektno utječu na teksturu i okus finalnog proizvoda. Saznanja o genetičkim i fiziološkim svojstvima sojeva Lactococcus lactis vrste zadnjih godina znatno su se izmijenila. Na osnovi tih saznanja, koja nisu samo značajna za znanstvena istraživanja već imaju i praktičnu primjenu, u radu je prikazana nova taksonomska klasifikacija sojeva Lactococcus lactis vrste. Objašnjena je uloga plazmida za najvažnija svojstva u mliječnim fermentacijama, te fiziološki i nutritivni zahtjevi u vrijeme rasta sojeva Lactococcus lactis vrste u mlijeku.
Ključne riječi
Lc.lactis; taksonomija; fiziologija i rast
Hrčak ID:
1792
URI
Datum izdavanja:
8.1.2001.
Posjeta: 21.584 *