Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Taksonomija, fiziologija i rast sojeva Lactococcus lactis

Dubravka Samaržija ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Jasmina Lukač Havranek


Puni tekst: engleski pdf 66 Kb

str. 35-48

preuzimanja: 18.822

citiraj


Sažetak

Sojevi Lactococcus lactis vrste pripadaju najznačajnijoj grupi
organizama koji se koristi u mljekarskoj industriji. Važnost tih bakterija je u njihovoj sposobnosti hidrolize laktoze, kazeina i citrata iz mlijeka. Razgradni produkti i oslobođeni bakterijski enzimi direktno ili indirektno utječu na teksturu i okus finalnog proizvoda. Saznanja o genetičkim i fiziološkim svojstvima sojeva Lactococcus lactis vrste zadnjih godina znatno su se izmijenila. Na osnovi tih saznanja, koja nisu samo značajna za znanstvena istraživanja već imaju i praktičnu primjenu, u radu je prikazana nova taksonomska klasifikacija sojeva Lactococcus lactis vrste. Objašnjena je uloga plazmida za najvažnija svojstva u mliječnim fermentacijama, te fiziološki i nutritivni zahtjevi u vrijeme rasta sojeva Lactococcus lactis vrste u mlijeku.

Ključne riječi

Lc.lactis; taksonomija; fiziologija i rast

Hrčak ID:

1792

URI

https://hrcak.srce.hr/1792

Datum izdavanja:

8.1.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 20.642 *