Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.58.02.20.6581

Analiza kefirnih zrnaca iz dvaju geografskih područja Grčke metodom sekvenciranja visoke propusnosti

Mary S. Kalamaki orcid id orcid.org/0000-0002-2234-9698 ; Division of Science & Technology, American College of Thessaloniki, 17 Sevenidi Street, 55510 Thessaloniki, Greece
Apostolos S. Angelidis orcid id orcid.org/0000-0002-2234-9698 ; Department of Hygiene and Technology of Food of Animal Origin, School of Veterinary Medicine, Faculty of Health Sciences, Aristotle University of Thessaloniki, 54124 Thessaloniki, Greece


Puni tekst: engleski pdf 348 Kb

str. 138-146

preuzimanja: 237

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 348 Kb

str. 138-146

preuzimanja: 151

citiraj


Sažetak

Pozadina istraživanja. Kefir je prirodni probiotički napitak koji se tradicionalno dobiva fermentacijom mlijeka s kefirnim zrncima. Kefirna zrnca sadržavaju združenu populaciju bakterija i kvasaca uklopljenih u proteinsko-polisaharidni matriks. Geografsko porijeklo kefirnih zrnaca može bitno utjecati na njihov mikrobni sastav, a time i na svojstva dobivenog napitka. Iako u literaturi nalazimo detaljne podatke o sastavu kefirnih zrnaca iz različitih geografskih područja, nema dostupnih informacija o mikrobiomu grčkog kefira. Stoga je svrha ovoga rada bila ispitati strukturu i raznolikost bakterijske zajednice grčkih kefirnih zrnaca.
Eksperimentalni pristup. Metodom sekvenciranja visoke propusnosti ispitani su struktura i raznolikost sastava kefirnih zrnaca iz dvaju geografski udaljenih područja u Grčkoj, radi boljeg razumijevanja raznolikosti bakterijskih populacija u zrncima. Ovaj pristup ispitivanju metagenoma, koji ne ovisi o kulturi, za sekvenciranje koristi gen 16S rRNA sa segmentima oko V4 varijabilne regije.
Rezultati i zaključci. Koljeno Firmicutes (kojem pripadaju i bakterije mliječno-kiselog vrenja), s 99 % sekvenci u oba uzorka kefirnih zrnaca, izrazito je dominiralo među identificiranim bakterijama. Na razini porodice, sekvence Lactobacillaceae bile su zastupljene s više od 98 % jedinica (engl. operational taxonomic units, OTU), zatim slijede: Ruminococcaceae, Lahnospiraceae, Bacteroidaceae, te ostale, manje zastupljene porodice. Relativno je mali broj vrsta bakterija dominirao, od kojih je nazastupljenija bila bakterija Lac¬tobacillus kefiranofaciens, i to s 95,0 % jedinica u kefiru A i 96,3 % jedinica u kefiru B. Međutim, pronađena je vrlo raznolika subdominantna populacija u oba uzorka zrnaca, uključujući i vrste bakterija koje su dosad bile povezivane s probavnim traktom ljudi i životinja. a za neke od njih se smatra da imaju probiotička svojstva (Faecalibacterium spp., Bacteroides spp. i Blautia spp.). Razlike u profilima bakterijskih vrsta između dvaju uzoraka kefirnih zrnaca su vrlo male, što potvrđuje izrazitu homogenost uzoraka usprkos njihovoj velikoj geografskoj udaljenosti.
Novina i znanstveni doprinos. Ovaj rad po prvi put detaljno istražuje raznolikost bakterijskih vrsta i njihovo bogatstvo u grčkom kefiru.

Ključne riječi

kefir; raznolikost bakterijskih vrsta; bogatstvo vrsta; sekvenciranje visoke propusnosti; probiotički napitak

Hrčak ID:

242217

URI

https://hrcak.srce.hr/242217

Datum izdavanja:

31.7.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.069 *