Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Premi(R)Test-Brzi test za dokaz ostataka sulfonamida u tkivu peradi

Slavomir Marcinčák ; University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81, Košice, The Slovak Republic
Jana Janošová ; University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81, Košice, The Slovak Republic
Khaled Hussein ; VMHS Ltd, 10 Woodlands Close, Stretton Hall, Oadby, Leicester
Nevijo Zdolec ; Faculty of Veterinary MEdicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 277 Kb

str. 276-279

preuzimanja: 701

citiraj


Sažetak

PROŠIRENI SAŽETAK

Four Plate Test referentna je metoda za otkrivanje ostataka sulfonamida u hrani životinjskog podrijetla. Bacillus subtillis BGA (pH 7.2) uz dodatak trimetoprima (0.05 μg ml-1) najosjetljiviji je na ostatke sulfonamida u usporedbi s drugim indikatorskim mikroorganizmima. Nedavno je razvijen još jedan “screening” test za otkrivanje ostataka antibiotika i sulfonamida - Premi®Test. Cilj ovog istraživanja bio je detektirati ostatke sulfonamida u jestivim tkivima nesilica pomoću Four Plate i Premi® testa te rezultate provjeriti HPLC-om.
U istraživanju su korištene nesilice (n=35) u 35. tjednu nesenja. Sulfadimidin PG plv. sol. a. u. v. apliciran je sondom u dozi 120 mg/kg (preporučena doza proizvođača). Sulfonamid je primjenjivan tijekom 3 dana te ponovno trokratno nakon 3 dana stanke. Nakon prestanka davanja preparata nesilice su privedene klanju (n=2) tijekom 15-dnevnog perioda izlučivanja (karencija). Ostaci sulfonamida određivani su u mišićju i unutrašnjim organima.
Za Premi®Test iz mišićja, jetre i želuca izdvojeno je 250 μl tkivnog soka, a 100 μl je prebačeno u testne ampule i preinkubirano 20 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon preinkubacije zaostali tkivni sok je ispran. Ampule su potom inkubirane 3 sata ± 15 min na 64 °C ± 0,5 °C, nakon čega je provjerena boja medija. Koncentracije sulfonamida ispod granice detekcije ili negativan nalaz očitovali su se promjenom boje medija iz ljubičaste u žutu, a u prisustvu ostataka sulfonamida u količini iznad granice detekcije boja medija je ostala nepromijenjena.
Postojeća legislativa propisuje 0.1 mg/kg kao najviše dopuštenu količinu ostataka sulfonamida u animalnim namirnicama. Four Plate testom ostaci sulfonamida utvrđeni su samo prvog dana nakon prestanka njegove aplikacije nesilicama. Provjerom rezultata HPLC metodom uočeno je da je Four Plate Test davao lažno negativne rezultate od 2. do 5. dana 15-dnevnog perioda izlučivanja. Uporabom Premi Testa prisutnost ostataka sulfonamida iznad granice detekcije (0.05 mg/kg) zabilježena je u uzorcima mišićja i jetre tijekom prvih 5 dana izlučivanja, a u uzorcima želuca tijekom prva 3 dana. Rezultati Premi testa potvrđeni su kvantitativno na HPLC-u, što upućuje na prikladnost Premi testa za detekciju ostataka sulfonamida u jestivim tkivima nesilica.

Ključne riječi

Hrčak ID:

22420

URI

https://hrcak.srce.hr/22420

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.355 *