Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neke relacije između testova kognitivnih funkcija i taktičkih sposobnosti u sportskim igrama

Marijan Lanc ; Odjel za primjenjenu kineziologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 1.037 Kb

str. 24-32

preuzimanja: 262

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 90 studenata I i II godine Visoke škole za fizičku kulturu u Zagrebu ispitane su relacije između varijabli kognitivnog prostora izmjerenih testom SVPN i varijabli kriterija - ocjene uspjeha u taktičkim sposobnostima u sportskim igrama nogomet, rukomet, košarka i odbojka. Relacije su izračunate kao linearne korelacije između baterije testova SVPN te kao kolektivna korelacija između skupa kognitivnih varijabli i skupa varijabli kriterija.
Kao značajne korelacije smatrane su one čija je vrijednost iznad nivoa od 5% što znači da su rezultati pouzdani u 95% slučajeva. Donja granica značajnosti od 5% na uzorku od 90 ispitanika (N-2) iznosi .207.
U 14 od 16 izračunatih linearnih korelacija dobiveni su rezultati ispod donje granice značajnosti, a samo u dva slučaja veličina linearne korelacije je značajna na granici od 5%. Rezultat ukazuje da u većini slučajeva ispoljavanje taktičkih sposobnosti u pjedinim sportskim igrama nije uzročno povezano sa nivoom razvijenosti pojedinih primarnih kognitivnih funkcija. Značajnu, ali sasvim laganu povezanosti pokazuje rezultat u testu S sa taktičkim sposobnostima u rukometu i košarci.
Značajnu vrijednost korelacije na granici od 5% dobivena je između skupa kognitivnih testova koji sačinjavaju bateriju SVPN i taktičkih sposobnosti u nogometu. To pokazuje da postoji uzročna povezanost o čemu treba voditi računa u procesu selekcije.
Postoji pozitivna korelacija između inteligencije i taktičkih sposobnosti u nogometu (.222), rukometu (.295), košarci (.261) i odbojci (.292). Multipla korelacija, statistički značajna, nije dovoljno visoka da bi se moglo pretpostavljati da je generalni faktor inteligencije glavni prediktor uspjeha u pojedinoj sportskoj grani. Dobivena korelacija ukazuje na vjerojatnost parcijalnog značaja generalnog faktora inteligencije u okviru skupa varijabli o kojima zavisi uspjeh u realizaciji taktičkih zadataka u pojedinoj sportskoj grani. To treba uzeti u obzir pri provođenju postupaka selekcije.
Postoji pozitivna multipla korelacija između baterije i kriterija koji ocjenjuje taktičke sposobnosti u četiri sportske igre nogomet, rukomet, košarka i odbojka i rezultata pojedinih kognitivnih testova iz baterije SVPN, i to testa specijalizacije (.396), testa percepcije (.245) i numeričkog testa (.235). Rezultati ukazuju na vjerojatnost pretpostavke da je razvijenost pojedinih primarnih kognitivnih faktora značajna kada se radi o uspjehu u sve četiri sportske igre.
Ne postoji značajna multipla korelacija između baterije kriterija koji ocjenjuje taktičke sposobnosti u četiri sportske igre nogomet, rukomet, košarka i odbojka i rezultatu u testu verbalnog razumijevanja V.
Postoji pozitivna relativno visoka kolektivna korelacija od 0.67 između skupa varijabli kognitivnih testova koji sačinjavaju bateriju SVPN (kojim se procjenjuje razvijenost generalnog faktora inteligencije) i skupa varijabli kriterija koji ocjenjuje taktičke sposobnosti u četiri sportske igre nogomet, rukomet, košarka i odbojka. Značajnost rezultata ukazuje na potrebu preporuka da se prilikom selekcije za područje sportskih igara i za vrijeme prijemnih ispita za studji na kadrovskim školama izvrši testiranje kognitivnih funkcija. Rezultati testiranja trebaju dobiti određeno mjesto u konačnom izboru. Nadalje rezultati ukazuju na vjerojatnost da će ispitanici koji pokazuju izrazite sposobnosti u realizaciji taktičkih varijantiu sve četiri sportske igre postići dobre rezultate u onim aktivnostima u kojima je značajan utjecaj generalnog faktora inteligencije.

Ključne riječi

Hrčak ID:

247360

URI

https://hrcak.srce.hr/247360

Datum izdavanja:

30.12.1972.

Podaci na drugim jezicima: ruski engleski

Posjeta: 884 *