Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Image analiza sistema za strukturiranje kretanja kod 17-godišnjih učenica srednjih škola

Nataša Viskić-Štalec ; Katedra za sistematsku kineziologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 1.202 Kb

str. 16-25

preuzimanja: 95

citiraj


Sažetak

Na uzorku od 423 učenice srednjih škola (gimnazije, srednje stručne škole i škole sa praktičnom obukom), izvučenog iz populacije 17 godišnjih učenica glavnih gradova republika i pokrajina, primijenjena je baterija od 22 testa motorike.
Provedena je image analiza rezultata (Guttman, 1953). Broj latentnih dimenzija definiran je na osnovu kriterija DELTA (Momirović i štalec, 1972). Transformacija glavnih osovina izvršena je direkt oblimin metodom (Jenrich i Sampson; modifikacija Zakrajšeka 1970). Ekstrahirano je pet glavnih osovina.
Prva osovina interpretirana je kao generalni faktor strukturiranja kretanja.
Prvi oblimin faktor interpretiran je kao sposobnost izvođenja kompleksnih motoričkih zadataka.
Drugi oblimin faktor je single faktor, pa ga nije bilo moguće interpretirati.
Treći oblimin faktor interpretiran je kao sposobnost izvođenja brzih, manje kompleksnih motoričkih radnji, koje se izvodepretežno donjim ekstremitetima.
Četvrti oblimin faktor interpretiran je kao sposobnost reguliranja tonusa kod dinamičkih motoričkih zadataka.
Peti oblimin faktor interpretiran je kao sposobnost reguliranja općih toničkih reakcija koje su značajne za izvođenje sporih pokreta sa maksimalnim amplitudama.
Izvršena je ekstrakcija faktora u prostoru višeg reda metodom glavnih komponenata (Hotelling) i varimax rotacijom faktora 8Kaiser, 1960). Broj latentnih dimenzija definiran je na osnovu kriterija λ ≥ 1.00.
Utvrđena je egzistencija dvaju osnovnih funkcionalnih mehanizama. Prvi, nazvan mehanizam strukturiranja kretanja, odgovoran za funkcioniranje prve i treće latentne dimenzije i drugi, nazvan mehanizam funkcionalne sinergije i regulacije tonusa, odgovoran za funkcioniranje druge, četvrte i pete latentne dimenzije iz prostora faktora prvog reda.
Preporučeno je samo djelomična generalizacija rezultata, i to na gradsku populaciju 17 godišnjih učenica SFRJ.

Ključne riječi

Hrčak ID:

248055

URI

https://hrcak.srce.hr/248055

Datum izdavanja:

30.12.1973.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 473 *