Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Doprinos institucionalne podrške u smanjenju rizika radnog mjesta zadovoljstvu poslom policijskih službenika

Krunoslav Borovec ; Visoka policijska škola, Zagreb, Hrvatska
Iva Balgač ; Policijska akademija, zagreb, Hrvatska
Stjepan Gluščić ; Visoka policijska škola, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.349 Kb

str. 819-855

preuzimanja: 227

citiraj


Sažetak

Rad u uvodnom dijelu donosi pregled literature i rezultata znanstvenih istraživanja u području zadovoljstva poslom te rizika povezanih s policijskom službom. U tom smislu potvrđen je konsenzus znanstvenika o tome kako policijski posao spada u sam vrh visokorizičnih zanimanja jer je povezan s cijelim nizom različitih rizika za zdravlje, tjelesni integritet i život policijskih službenika, što je povezano i s njihovim zadovoljstvom na radnom mjestu.
Cilj istraživačkog dijela rada bio je utvrditi zadovoljstvo policijskih službenika njihovim radnopravnim statusom te njihovu procjenu trenutačnog stanja institucionalne zaštite i pomoći koju im policijska organizacija pruža, a nastavno na to utvrditi i koji su od utvrđenih mehanizama zaštite i pomoći značajni prediktori zadovoljstva radnopravnim statusom policijskih službenika. Istraživanje je provedeno metodom ankete na reprezentativnom uzorku (N=991) policijskih službenika za Republiku Hrvatsku, dok su rezultati obrađeni deskriptivnom statistikom i hijerarhijskom regresijskom analizom u SPSS-ovu statističkom paketu. Rezultati potvrđuju značajan doprinos nekih od institucionalnih oblika zaštite i pomoći u predviđanju zadovoljstva radnopravnim statusom policijskih službenika.
Istraživanje pokazuje u kojem se smjeru trebaju razvijati strategije kreirane radi osiguravanja zdravog i sigurnog radnog okruženja za policijske službenike. Ograničenja istraživanja leže u činjenici da se rezultati baziraju na samoprocjeni ispitanika te da je u istraživanje uključen ograničen broj prediktorskih varijabli.

Ključne riječi

policija, zadovoljstvo, profesionalni rizici, institucionalna podrška, sigurno radno okruženje

Hrčak ID:

253347

URI

https://hrcak.srce.hr/253347

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 597 *