Veterinarska stanica, Vol. 53 No. 2, 2022.
Stručni rad
https://doi.org/10.46419/vs.53.2.6
Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus)
Maja Popović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mirela Pavić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Vuković
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Damir Mihelić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Denis Leiner
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Čurković
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Goran Kiš
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Suzana Milinković Tur
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Gordan Mršić
; Ministarstvo unutarnjih poslova, Zagreb, Hrvatska
Bela Njari
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Luka Pajurin
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nina Poljičak Milas
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ana Shek Vugrovečki
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Miljenko Šimpraga
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Branimira Špoljarić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Silvijo Vince
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ksenija Vlahović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivona Žura Žaja
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Daniel Špoljarić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Plemenita pečurka (Agaricus bisporus), osim što je zdrava hrana, pripada i skupini funkcionalne hrane što potiče daljnja istraživanja njezine primjene kao funkcionalne hrane, odnosno funkcionalnog dodatka hrani ljudima, a i za domaće životinje namijenjene ljudskoj prehrani. Zbog prisutnosti nekih bioaktivnih sastojaka iz skupine polisaharida, lipopolisaharida, esencijalnih aminokiselina, peptida, glikoproteina, nukleozida, triterpenoida, lektina, masnih kiselina i njihovih derivata, za ove gljive poznati su protuupalni, protuvirusni, protubakterijski, hepatoprotektivni, protudijabetički, hipolipemijski, protutrombotski, hipotenzivni učinci i sinbiotska svojstva (neizravni probiotik/izravni prebiotik). U ovom istraživanju opisane su pozitivne naznake smanjenja lipida i povećanja aktivnosti enzima u m. semimembranosus janjadi hranjene svježom plemenitom pečurkom, što upućuje na bolji metabolizam i kvalitetu mesa. Na temelju dosadašnjih istraživanja u sklopu projekta HRZZ-a Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa (IP-2016-06-3685) te istraživanja prikazanih u ovom radu, može se zaključiti i da A. bisporus u janjadi ima potencijalan učinak promotora rasta. Stoga u ovom radu dobiveni rezultati istraživanja imaju znanstveno dokazanu primjenjivu vrijednost za plemenitu pečurku kao prirodan funkcionalni dodatak u dnevni obrok za janjad iz kojeg će se predstaviti tržišno novi i inovativni proizvod u obliku funkcionalne hrane za ljude (janjeće meso dobrog aroma profila s obzirom na sastav hlapljivih spojeva podrijetlom iz plemenite pečurke).
Ključne riječi
janjad; plemenita pečurka; musculus semimembranosus
Hrčak ID:
259365
URI
Datum izdavanja:
24.6.2021.
Posjeta: 1.939 *