Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.46419/vs.53.2.6

Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus)

Maja Popović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mirela Pavić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Vuković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Damir Mihelić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Denis Leiner ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Čurković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Goran Kiš ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Suzana Milinković Tur ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Gordan Mršić ; Ministarstvo unutarnjih poslova, Zagreb, Hrvatska
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Luka Pajurin ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nina Poljičak Milas ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ana Shek Vugrovečki ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Miljenko Šimpraga ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Branimira Špoljarić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Silvijo Vince ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ksenija Vlahović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivona Žura Žaja ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Daniel Špoljarić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.326 Kb

str. 223-232

preuzimanja: 379

citiraj


Sažetak

Plemenita pečurka (Agaricus bisporus), osim što je zdrava hrana, pripada i skupini funkcionalne hrane što potiče daljnja istraživanja njezine primjene kao funkcionalne hrane, odnosno funkcionalnog dodatka hrani ljudima, a i za domaće životinje namijenjene ljudskoj prehrani. Zbog prisutnosti nekih bioaktivnih sastojaka iz skupine polisaharida, lipopolisaharida, esencijalnih aminokiselina, peptida, glikoproteina, nukleozida, triterpenoida, lektina, masnih kiselina i njihovih derivata, za ove gljive poznati su protuupalni, protuvirusni, protubakterijski, hepatoprotektivni, protudijabetički, hipolipemijski, protutrombotski, hipotenzivni učinci i sinbiotska svojstva (neizravni probiotik/izravni prebiotik). U ovom istraživanju opisane su pozitivne naznake smanjenja lipida i povećanja aktivnosti enzima u m. semimembranosus janjadi hranjene svježom plemenitom pečurkom, što upućuje na bolji metabolizam i kvalitetu mesa. Na temelju dosadašnjih istraživanja u sklopu projekta HRZZ-a Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa (IP-2016-06-3685) te istraživanja prikazanih u ovom radu, može se zaključiti i da A. bisporus u janjadi ima potencijalan učinak promotora rasta. Stoga u ovom radu dobiveni rezultati istraživanja imaju znanstveno dokazanu primjenjivu vrijednost za plemenitu pečurku kao prirodan funkcionalni dodatak u dnevni obrok za janjad iz kojeg će se predstaviti tržišno novi i inovativni proizvod u obliku funkcionalne hrane za ljude (janjeće meso dobrog aroma profila s obzirom na sastav hlapljivih spojeva podrijetlom iz plemenite pečurke).

Ključne riječi

janjad; plemenita pečurka; musculus semimembranosus

Hrčak ID:

259365

URI

https://hrcak.srce.hr/259365

Datum izdavanja:

24.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.211 *