Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Djelovanje i suradnja vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera i dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića tijekom preustroja Zavoda sv. Jeronima u Rimu i svetojeronimovske afere

Zoran Grijak orcid id orcid.org/0000-0001-5817-1249 ; Hrvatski institut za povijest


Puni tekst: hrvatski pdf 451 Kb

str. 324-378

preuzimanja: 232

citiraj


Sažetak

U radu se, na temelju tek od nedavno dostupnog gradiva iz Arhiva Dubrovačke biskupije, analizira uloga vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera i dubrovačkog biskupa Josipa Grgura Marčelića u širem kontekstu djelovanja hrvatskog episkopata na preustroju svetojeronimskih institucija u Rimu u moderan svećenički zavod krajem 19. i početkom 20.
stoljeća. Također se istražuju njihovi napori za očuvanje neokrnjenim hrvatskih prava na preustrojeni Zavod sv. Jeronima u vrijeme tzv. Svetojeronimske afere 1901./1902., kada je Kneževina Crna Gora, potpomognuta diplomacijom pojedinih europskih velesila, napose Ruskog Carstva i Francuske, pokušala, ali tek manjim dijelom i uspjela, ta prava okrnjiti. U radu se napose upozorava na u dosadašnjim historiografskim radovima uglavnom zanemareno koincidiranje, a u znatnoj mjeri i usko isprepletanje, preustroja svetojeronimskih institucija s nastojanjima hrvatskog episkopata za afirmaciju starocrkvenoslavenske liturgije, o čemu se također nalaze brojna historiografski relevantna svjedočanstva u korespondenciji između nadbiskupa Stadlera i biskupa Marčelića.

Ključne riječi

Nadbiskup Josip Stadler; biskup Josip Marčelić; papa Lav XIII.; Zavod sv. Jeronima; Svetojeronimska afera; Sveta Stolica; crkvena i diplomatska povijest; starocrkvenoslavenska liturgija; Trojedna kraljevina; Bosna i Hercegovina; Austro-Ugarska Monarhija; Kraljevina Italija; Kneževina Crna Gora; Rusko Carstvo; dubrovački Srbi katolici; Lujo Vojnović.

Hrčak ID:

259880

URI

https://hrcak.srce.hr/259880

Datum izdavanja:

21.1.2021.

Posjeta: 493 *