Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera
Masoomeh Tavakoli
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Mehrdad Bouyeh
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Alireza Seidavi
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Puni tekst: engleski pdf 348 Kb
str. 268-273
preuzimanja: 342
citiraj
APA 6th Edition
Tavakoli, M., Bouyeh, M. i Seidavi, A. (2020). Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22. (4.), 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
MLA 8th Edition
Tavakoli, Masoomeh, et al. "Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 22., br. 4., 2020, str. 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Tavakoli, Masoomeh, Mehrdad Bouyeh i Alireza Seidavi. "Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 22., br. 4. (2020): 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Harvard
Tavakoli, M., Bouyeh, M., i Seidavi, A. (2020). 'Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22.(4.), str. 272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Vancouver
Tavakoli M, Bouyeh M, Seidavi A. Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 22.12.2024.];22.(4.):272-272. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
IEEE
M. Tavakoli, M. Bouyeh i A. Seidavi, "Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.22., br. 4., str. 272-272, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj istraživanja bio je procijeniti koje učinke uvrštavanje tri različite razine vitamina C (0, 200 i 400 mg/kg) u prehranu ima na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. Istraživanje je provedeno u 3 ciklusa i 4 ponavljanja u trajanju od 42 dana, na potpuno randomiziranom uzorku od 10 pilića po kavezu, ukupno 120 jednodnevnih muških pilića komercijalnog hibrida Ross 308. Analiza podataka provedena je uporabom programa za statističku analizu SAS, dok je usporedba srednjih vrijednost izvršena Duncanovim testom višestrukog raspona uz vjerojatnost pogreške od 5 %. Rezultati su pokazali da se kod dodatka vitamina C razine 200 mg/kg smanjio postotak zasićenih masnih kiselina poput miristinske, palmitinske i stearinske kiseline, pri čemu se količina nezasićenih masnih kiselina povećala, a količina zasićenih masnih kiselina smanjila.
Ključne riječi
pilić; askorbinska kiselina; profil masnih kiselina
Hrčak ID:
241633
URI
https://hrcak.srce.hr/241633
Datum izdavanja:
17.7.2020.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 2.576
*