Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.22.4.4

Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera

Masoomeh Tavakoli ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Mehrdad Bouyeh ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Alireza Seidavi ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran


Puni tekst: engleski pdf 348 Kb

str. 268-273

preuzimanja: 98

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Cilj istraživanja bio je procijeniti koje učinke uvrštavanje tri različite razine vitamina C (0, 200 i 400 mg/kg) u prehranu ima na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. Istraživanje je provedeno u 3 ciklusa i 4 ponavljanja u trajanju od 42 dana, na potpuno randomiziranom uzorku od 10 pilića po kavezu, ukupno 120 jednodnevnih muških pilića komercijalnog hibrida Ross 308. Analiza podataka provedena je uporabom programa za statističku analizu SAS, dok je usporedba srednjih vrijednost izvršena Duncanovim testom višestrukog raspona uz vjerojatnost pogreške od 5 %. Rezultati su pokazali da se kod dodatka vitamina C razine 200 mg/kg smanjio postotak zasićenih masnih kiselina poput miristinske, palmitinske i stearinske kiseline, pri čemu se količina nezasićenih masnih kiselina povećala, a količina zasićenih masnih kiselina smanjila.

Ključne riječi

pilić, askorbinska kiselina, profil masnih kiselina

Hrčak ID:

241633

URI

https://hrcak.srce.hr/241633

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 784 *




Uvod

Metode

Rezultati

Rasprava


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.