Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2020.079

Umjetna inteligencija i matematičko modeliranje kinetike sušenja prethodno obrađenih cjelovitih plodova marelice

Abla Bousselma orcid id orcid.org/0000-0002-9079-3109 ; Laboratory (LAPAPEZA), Department of Food Technology, University of Batna 1, Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05005, Alžir
Dalila Abdessemed ; Laboratory (LAPAPEZA), Institute of Veterinary and Agricultural Sciences, University of Batna 1, Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05005, Alžir
Hichem Tahraoui ; Laboratory of Biomaterials and Transport Phenomenon (LBMPT), Faculty of Technology, University Yahia Fares of Médéa, 26 000, Alžir
Abdeltif Amrane orcid id orcid.org/0000-0003-2622-2384 ; Univ Rennes, Ecole Nationale Supérieure de Chimie de Rennes, CNRS, ISCR-UMR6226, F-35 000 Rennes, Francuska


Puni tekst: engleski pdf 1.263 Kb

str. 651-667

preuzimanja: 345

citiraj


Sažetak

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je praćenje i modeliranje kinetike sušenja cjelovitih plodova marelice prethodno obrađenih otopinama saharoze, natrijeva klorida i natrijeva bisulfita. Sušenje je provedeno u mikrovalnoj pećnici pri različitim snagama (200, 400 i 800 W). Za predviđanje vremena sušenja (DT) i omjera vlage (MR) primijenjena su dva modela umjetne inteligencije: umjetna neuronska mreža (ANN) i prilagodljivi sustav neizrazitog zaključivanja zasnovanog na neuronskoj mreži (ANFIS). S druge strane, za predviđanje MR-a upotrijebljeno je 20 postojećih poluempirijskih modela te jedan koji su autori izradili sami. Rezultati su, kod sve tri primijenjene obrade, pokazali redukciju vremena sušenja s povećanjem snage mikrovalne pećnice. Tretman otopinom natrijeva klorida pokazao se najpogodnijim. Koeficijenti korelacije ANN modela za vrijeme sušenja (0,9992) i omjer vlage (0,9997) bili su viši nego kod ANFIS modela (0,9941 i 0,9995). Za dvadeset primijenjenih polu-empirijskih modela, tri modela pokazala su se podudarnim s rezultatima ovog istraživanja (modificirani model Hendersona i Pabisa, model Hendersona i Pabisa te model dvaju pojmova). Uspoređujući tri spomenuta modela i model predložen u ovom radu, kao i predviđanje MR-a ANN-om, uočeno je da je model predložen u radu najprikladniji za opisivanje kinetike sušenja marelice tretirane otopinom natrijeva klorida. Takvi rezultati ukazuju da bi se predloženi model potencijalno mogao ubuduće primjenjivati za simulaciji kinetike sušenja voća i povrća.

Ključne riječi

marelica; kinetika sušenja; mikrovalna pećnica; modeli; ANN; ANFIS

Hrčak ID:

264637

URI

https://hrcak.srce.hr/264637

Datum izdavanja:

2.11.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 887 *