Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Proizvodnja i karakterizacija poli(3-hidroksibutirata) iz oleinske kiseline s pomoću bakterije Ralstonia eutropha

Vitor Henrique Grigull ; Laboratory of Biotechnology, University of Joinville Region, Santa Catarina, BR-89201-972 Brazil
Delne Domingos da Silva ; Laboratory of Biotechnology, University of Joinville Region, Santa Catarina, BR-89201-972 Brazil
Michele Cristina Formolo Garcia ; Laboratory of Biotechnology, University of Joinville Region, Santa Catarina, BR-89201-972 Brazil
Sandra Aparecida Furlan ; Laboratory of Biotechnology, University of Joinville Region, Santa Catarina, BR-89201-972 Brazil
Ana Paula Testa Pezzin ; Laboratory of Biotechnology, University of Joinville Region, Santa Catarina, BR-89201-972 Brazil
Andréa Lima dos Santos Schneider ; Laboratory of Biotechnology, University of Joinville Region, Santa Catarina, BR-89201-972 Brazil
Gláucia Falcão Aragão ; Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, BR-88800-000 Brazil


Puni tekst: engleski pdf 163 Kb

str. 223-228

preuzimanja: 1.427

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga istraživanja bila ispitati utjecaj koncentracije oleinske kiseline na rast stanica i fizikalna svojstva polimera koji proizvodi bakterija Ralstonia eutropha na mineralnoj podlozi. Stanice su uzgojene u Erlenmeyerovim tikvicama s 300 mL mineralne podloge, uz dodatak glukoze i fruktoze kao izvora ugljika (30 g/L) i amonijeva sulfata (5,0 g/L) kao izvora dušika. Kao dopunsko hranjivo dodana je oleinska kiselina u različitim koncentracijama (0; 0,3; 0,9; 1,5 i 3,0 g/L), nakon čega su stanice uzgojene na 30 °C pri 150 rpm. Lijevanjem dobiveni filmovi ispitani su difrakcijom x-zraka, termogravimetrijom i diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom. Rezultati su pokazali da je porast koncentracije oleinske kiseline uzrokovao povećanje specifične brzine rasta i broja stanica. Karakterizacijom filmova otkriveno je da koncentracija oleinske kiseline od 0 do 1,5 g/L nije utjecala na toplinska svojstva i stupanj kristalizacije. Međutim, toplinska stabilnost, talište, staklište i stupanj kristalizacije smanjili su se s povećanjem koncentracije oleinske kiseline iznad 3,0 g/L.

Ključne riječi

biopolimeri; Ralstonia eutropha; oleinska kiselina; karakterizacija

Hrčak ID:

24414

URI

https://hrcak.srce.hr/24414

Datum izdavanja:

13.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.362 *