Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.22598/mt/2021.33.spec-issue.47

Analiza dviju studija o percipiranoj autentičnosti privatnih maraka

Sandra Horvat ; University of Zagreb, Faculty of Economics & Business
Tanja Komarac ; University of Zagreb, Faculty of Economics & Business
Đurđana Ozretić Došen orcid id orcid.org/0000-0001-5976-5866 ; University of Zagreb, Faculty of Economics & Business


Puni tekst: hrvatski pdf 424 Kb

str. 47-66

preuzimanja: 206

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 443 Kb

str. 47-66

preuzimanja: 300

citiraj


Sažetak

Svrha - Svrha je rada istražiti dimenzije percipirane autentičnosti privatne marke. Tri su cilja. Prvo, istražiti kako potrošači povezuju koncept autentičnosti s proizvođačkim i privatnim markama te usporediti njihove perspektive o percipiranoj autentičnosti maraka proizvođačkih i privatnih maraka. Drugo, odrediti i provjeriti prikladnost dimenzija specifičnih za mjerenje autentičnosti privatnih maraka. Naposljetku, ponuditi model za mjerenje autentičnosti privatnih maraka i empirijski ga testirati.
Metodološki pristup - Korištene su kvalitativna i kvantitativna metoda istraživanja. Kvalitativno istraživanje provedeno je u šest fokus grupa. U kvantitativnom dijelu istraživanja provedeno je anketno istraživanje na prigodnom uzorku od 415 ispitanika iz Hrvatske. Korištena je konfirmatorna faktorska analiza za testiranje predloženih dimenzija modela percipirane autentičnosti privatnih marki.
Rezultati i implikacije - Rezultati kvalitativnog istraživanja pokazuju drugačiji pogled potrošača na autentičnost privatnih u odnosu na proizvođačke marke. Potrošači pozitivno percipiraju privatne marke opisujući ih kao „pametan izbor“ i „dobra kvaliteta po povoljnim cijenama“. No oni ne povezuju autentičnost s privatnim markama kako je prikazano u postojećim modelima. Stoga je predložen novi model percipirane autentičnosti privatnih maraka. Kvantitativnim istraživanjem empirijski je potvrđeno postojanje pet dimenzija: kredibilitet, originalnost, komercijalizacija marke, povjerenje u lanac te strast zaposlenika. Predloženi novi model omogućuje maloprodavačima procjenu autentičnosti privatnih maraka kao specifičnih vrsta maraka kroz dimenzije bitne za privatne marke. Dodatno, naglašava se važnost povjerenja u maloprodavača i strast zaposlenika kao važne dimenzije percipirane autentičnosti privatne marke.
Ograničenja - Ograničenja su vezana uz metode korištene u istraživanju. Sudionici svih šest fokus grupa bili su studenti ekonomije i poslovne ekonomije. Anketno istraživanje provedeno je na prigodnom uzorku ispitanika.
Doprinos - Rad pruža novi pogled na postojeća istraživanja percipirane autentičnosti marke u kontekstu privatnih i proizvođačkih maraka. Na temelju kvalitativnog i kvantitativnog istraživanja predložen je novi model percipirane autentičnosti privatnih maraka koji se sastoji od pet dimenzija: (1) kredibiliteta, (2) originalnosti, (3) komercijalizacije marke, (4) povjerenja u lanac i (5) strasti zaposlenika.

Ključne riječi

privatne marke; percipirana autentičnost; fokus grupe; anketiranje; CFA; Hrvatska

Hrčak ID:

267744

URI

https://hrcak.srce.hr/267744

Datum izdavanja:

20.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.183 *