Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31895/hcptbn.16.3-4.2

Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda

Karla Rotim
Ksenija Marković
Nada Vahčić


Puni tekst: hrvatski pdf 433 Kb

str. 109-114

preuzimanja: 623

citiraj


Sažetak

Imunoenzimska ELISA metoda (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) se istražuje u posljednje vrijeme kao brza, jednostavna i visokospecifična analitička metoda za unaprjeđenje i standardizaciju kvalitete meda i pčelinjih proizvoda. Med i pčelinji proizvodi se osim zbog nutritivne vrijednosti učestalo koriste i zbog brojnih pozitivnih bioloških učinaka, a ELISA metoda svoju primjenu u standardizaciji njihove kvalitete može pronaći kod utvrđivanja autentičnosti, botaničkog podrijetla te razlikovanja uzoraka prirodnog meda. Metoda se razvija u svrhu određivanja pčelinjih proteina
i peptida, kao što su apalbumin-1 i defensin-1, a koji mogu predstavljati biljege izvornosti. Imunoenzimska ELISA metoda primjenu pronalazi i u određivanju peludi određene biljne vrste u svrhu utvrđivanja botaničkog podrijetla, te pri procjeni kvalitete određivanjem enzima, kao i u svrhu razlikovanja uzoraka prirodnog meda određivanjem specifičnih proteina.

Ključne riječi

ELISA; imunoenzimska metoda; med; pčelinji proizvodi

Hrčak ID:

269838

URI

https://hrcak.srce.hr/269838

Datum izdavanja:

31.12.2021.

Posjeta: 1.426 *