Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Specifičnosti proizvodnje konzumnih jaja u Republici Hrvatskoj

Igor Kralik ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Gordana Kralik ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Kristina Gvozdanović ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 299 Kb

str. 126-136

preuzimanja: 258

citiraj


Sažetak

U radu je analizirana samodostatnost i proizvodnja konzumnih jaja, odnos uvoza i izvoza u razdoblju od 2013. do 2019. godine. U navedenom razdoblju je došlo do povećanja proizvodnje jaja za 8,3% što je nedovoljno za domaće potrebe te je tržišni deficit nadoknađen stalnim uvozom. Samodostatnost se smanjila od 95 % na 90%. Nadalje, prikazana je važnost jaja u ljudskoj prehrani, kao i važnost njihove konzumacije. Za analizu su korišteni službeni podaci dok su za opis stanja korištene linearne i eksponencijalne funkcije. Istraživanje je pokazalo specifičnosti proizvodnje i konzumacije jaja u Republici Hrvatskoj. Godišnji uvoz jaja kretao se od 2,6 do 15,4 %. Kako bi Republika Hrvatska bila konkurentnija na europskom tržištu, potrebno je intenzivirati proizvodnju jaja i ekonomičnije proizvoditi. Pretpostavlja se da će u narednom razdoblju doći do povećanja proizvodnje i potrošnje jaja u Republici Hrvatskoj i u zemljama Europske Unije.

Ključne riječi

proizvodnja jaja, tržište, potrošnja, samodostatnost

Hrčak ID:

269948

URI

https://hrcak.srce.hr/269948

Datum izdavanja:

25.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 698 *