Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.62.2.2

Pokazatelji kvalitete jaja japanske prepelice (Coturnix coturnix japonica)

Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Manuela Košević orcid id orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Olivera Galović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, Osijek, Hrvatska
Helena Križanec ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 163 Kb

str. 79-84

preuzimanja: 319

citiraj


Sažetak

Japanska prepelica (Coturnix coturnix japonica) uzgaja se radi proizvodnje mesa i jaja, a njen uzgoj u Hrvatskoj obavlja se na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U znanstvenoj literaturi postoje informacije o kvaliteti prepeličjih jaja i mesa u različitim zemljama svijeta, dok na našem području gotovo da i nema podataka. U radu su prikazani podaci kvalitete prepeličjih jaja iz dva uzgoja na području kontinentalnog dijela Hrvatske. Statistički značajna razlika (P<0,05) u pokazateljima kvalitete jaja prepelica iz dva uzgoja utvrđena je za vrijednosti mase jaja i osnovnih dijelova u jajetu, indeksa oblika, čvrstoće ljuske i pH žumanjaka i bjelanjaka, dok se boja žumanjka, debljina ljuske te udjeli osnovnih dijelova u jajetu nisu značajno razlikovali (P>0,05). Sadržaj kolesterola u žumanjcima prepeličjih jaja u oba uzgoja bio je ujednačen (A=9,3516 mg/g i B=9,2213 mg/g; P>0,05). Ovo istraživanje doprinosi kako znanstvenicima tako i uzgajivačima japanskih prepelica, jer daje korisne podatke o kvaliteti prepeličjih jaja, kojih na ovom području gotovo da nema.

Ključne riječi

jaja; prepelice; vanjska i unutarnja kvaliteta; kolesterol

Hrčak ID:

271016

URI

https://hrcak.srce.hr/271016

Datum izdavanja:

14.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.302 *