Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.62.2.2
Pokazatelji kvalitete jaja japanske prepelice (Coturnix coturnix japonica)
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Manuela Košević
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Olivera Galović
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, Osijek, Hrvatska
Helena Križanec
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Japanska prepelica (Coturnix coturnix japonica) uzgaja se radi proizvodnje mesa i jaja, a njen uzgoj u Hrvatskoj obavlja se na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U znanstvenoj literaturi postoje informacije o kvaliteti prepeličjih jaja i mesa u različitim zemljama svijeta, dok na našem području gotovo da i nema podataka. U radu su prikazani podaci kvalitete prepeličjih jaja iz dva uzgoja na području kontinentalnog dijela Hrvatske. Statistički značajna razlika (P<0,05) u pokazateljima kvalitete jaja prepelica iz dva uzgoja utvrđena je za vrijednosti mase jaja i osnovnih dijelova u jajetu, indeksa oblika, čvrstoće ljuske i pH žumanjaka i bjelanjaka, dok se boja žumanjka, debljina ljuske te udjeli osnovnih dijelova u jajetu nisu značajno razlikovali (P>0,05). Sadržaj kolesterola u žumanjcima prepeličjih jaja u oba uzgoja bio je ujednačen (A=9,3516 mg/g i B=9,2213 mg/g; P>0,05). Ovo istraživanje doprinosi kako znanstvenicima tako i uzgajivačima japanskih prepelica, jer daje korisne podatke o kvaliteti prepeličjih jaja, kojih na ovom području gotovo da nema.
Ključne riječi
jaja; prepelice; vanjska i unutarnja kvaliteta; kolesterol
Hrčak ID:
271016
URI
Datum izdavanja:
14.1.2022.
Posjeta: 1.302 *